Julie verloor vader aan ALS en is jongste Belgische gymnaste op WK: “Papa zou trots zijn”

Julie Vandamme uit Varsenare is met haar 15 jaar de jongste gymnaste in de Belgische selectie voor het Wereldkampioenschap Gymnastiek. En dat amper één jaar nadat ze haar vader verloor aan de spierziekte ALS. “Hij had het nog zo graag meegemaakt. Wat zou hij trots geweest zijn”, zegt ze.

© TLG

“Papa was – en is – mijn grootste fan. Hij geloofde altijd in mij. Hij zei altijd dat hij mee zou gaan naar het Wereldkampioenschap. Maar toen hij voelde dat hij het niet meer zou halen zei hij het anders. Hij beloofde om mee te kijken van hier boven.” Aan het woord is Julie Vandamme (15) uit Varsenare. Zij start vrijdag met de Belgische selectie aan het WK Gymnastiek in Stüttgart. Als allerjongste en als reserve. “Het is belangrijk om het team te steunen en voor een positieve sfeer te zorgen. En als ze me nodig hebben zal ik er staan.”

Dat Julie nu al tot de selectie behoort is op zich al een straffe prestatie. Temeer omdat ze in het najaar met een blessure aan haar pols kampte én in september vorig jaar haar vader Bert (40) – zelf een begenadigd voetballer in de lagere reeksen – verloor. Hij kreeg in september 2015 de beenharde diagnose: de ongeneeslijke spierziekte ALS. Julie zag haar sportieve papa steeds meer aftakelen. Tot hij in een rolstoel belandde en nog moeizaam kon praten. Hoe hard de ziekte ook was, hij bracht het gezin wel nóg dichter bij elkaar.

“Ik kon alles tegen papa zeggen. Al was dat op het einde praktisch heel moeilijk. Hij gaf me altijd goede raad of zette me op de goeie weg. Toen ik hoorde dat ik geselecteerd was voor het WK dacht ik dan ook onmiddellijk aan hem. Hij zou het absoluut fantastisch gevonden hebben dat ik hier mag zijn. Hij zou er zo graag bij geweest zijn. Maar ik voel echt dat hij heel erg trots op me is. Ik zal zeker aan hem denken als het hier eenmaal op gang getrokken wordt.”

Julie turnt al bijna 12 jaar en is lid van de turnclub in Varsenare. Tijdens de week gaat ze naar de Topsportschool in Gent. Het is nu uiteraard de eerste keer dat ze een WK van dichtbij zal meemaken. Nina Derwael is zo’n beetje dé vedette van het team en een vriendin van Julie. De meisjes beginnen vandaag aan hun eerste wedstrijd en zullen proberen om binnen de eerste twaalf te eindigen. “Op die manier kunnen we ons als team plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020“, zegt Julie. “Dat is uiteraard het ultieme doel. Want ook dan hoop ik er natuurlijk bij te zijn. Met papa dan opnieuw in gedachten.”

(TLG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.