Julie Lietaer (38) gaat met Ariadne voor duurzamere textielsector “Niet evident om te veranderen”

Redactie KW

Julie Lietaer (38) is al zeven jaar aan de slag bij haar familiebedrijf European Spinning Group, een van de eerste bedrijven die zich op het industrieterrein in Spiere-Helkijn vestigde. Als co-ceo van de textielonderneming legde ze bij ESG de nadruk op duurzaamheid en ecologie. Die lijn trekt ze nu door bij haar start-up: Ariadne Innovation. “We zetten in op innovatie en co-creatie om de sector stap voor stap futureproof te maken.”

De textiel- en modesector duurzamer maken, dát is de missie van het pas opgerichte bedrijf Ariadne Innovation. Oprichtster en leidsvrouw Julie Lietaer gaat nieuwe technologie inzetten om ondernemingen te inspireren, informeren en connecteren. “De textielindustrie staat bekend als vervuilend en behoudsgezind”, vertelt Julie, die bij haar familiebedrijf onder meer via de productielijn ESG Green de impact van het eigen bedrijf op het milieu trachtte terug te dringen.

“Textiel- industrie? Vervuilend en conservatief”

Dat de textielindustrie het moeilijk heeft zich een groene toekomst voor te spiegelen, besefte Julie Lietaer maar al te goed. “Het is voor een onderneming uit de sector geen evidentie om resoluut te kiezen voor verandering”, legt ze uit. “Er is veel te doen rond duurzaamheid – kijk maar naar de gestegen aandacht voor de Sustainable Development Goals van de VN. Maar het is niet gemakkelijk om daarin je weg te vinden. Wij willen bedrijven helpen die knoop te ontwarren – net als in de Griekse mythe waarnaar de naam Ariadne Innovation verwijst.” Die mythe, waarin de held Theseus dankzij een draad van Ariadne uit een labyrinth in Knossos ontsnapt, lijkt wel een analogie voor de textielindustrie, die het pad naar duurzaamheid slechts met mondjesmaat vindt.

Ellie Connect

Ariadne Innovation biedt drie diensten aan, in samenwerking met externe technologiepartners en ondersteund door Business developer Florence Lootens. Zo werd ‘Ellie Connect’ een online platform voor een community rond duurzaam textiel. De fysieke en digitale marketingtools om textielproducten in de markt te zetten, zijn een tweede pijler. Deze is ondergebracht in Hangar K in Kortrijk, een co-creatiehub voor starters en gevestigde waarden. De fysieke ‘booth’ zal na de lockdown ook op evenementen en in winkels terechtkomen, waar het feedback kan verzamelen. Ariadne biedt namelijk ook de expertise aan om co-creatie te faciliteren en nieuwe producten te ontwikkelen.

Toekomstgericht

“Op ons online platform kunnen gebruikers terecht om de juiste leveranciers of klanten te vinden, maar ook om zich te verdiepen in wereldwijde trends en nieuws”, zegt Florence Lootens. “We zetten dat soort artificial intelligence ook in voor de fysieke ‘booth’ die we verhuren. Dat is een aantrekkelijke interactieve product stand waarmee bedrijven hun producten kunnen tonen aan het grote publiek. Het gaat niet alleen om kijken, maar ook om meten. De booth verzamelt bijvoorbeeld gegevens over welke producten het vaakst vastgepakt worden en dus het populairst zijn. Dat zijn waar devolle inzichten voor een bedrijf.”

Onder meer Voka WVL, Xperify, We Connect Data, Ovam en Flanders DC zetten hun schouders onder het start-up-project.

“Dit Initiatief is een sterk staaltje toekomstgericht ondernemen in de 21ste eeuw. Dit moet een boost worden voor de textielindustrie en voor de maakindustrie in het algemee n“, liet Bert Mons van Voka WVL optekenen. Ook Evelyn Lafond, beleidsadviseur ecodesign bij OVAM vindt dat de start-up een stap in de goede richting is. “Ellie Connect is het antwoord op de nood aan een platform voor de mode-textielsector om tot een circulaire industrie te komen.”

Julie Lieatert (linkst) en Florence Lootens (rechts)
Julie Lieatert (linkst) en Florence Lootens (rechts)

Twee activiteiten

Julie Lietaer blijft co-ceo bij ESG. Maar de combinatie met Ariadne zal geen probleem vormen, denkt ze.

“Ik ben generalist. Bij ESG heb ik een heel team van mensen achter mij staan met veel meer ervaring. Bij Ariadne is Florence Lootens momenteel de einige vaste medewerker, ondersteund door externe specialisten. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik mijn beide professionele activiteiten kan combineren.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier