Julie Desmet (21) uit Roeselare wil het kroontje van Miss Exclusive

Julie Desmet: “Ik ben blij met de stappen die ik heb gezet.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Julie Desmet: “Ik ben blij met de stappen die ik heb gezet.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

In de lente vindt in Zottegem ‘The Exclusive Jungle’ plaats, de elfde editie van Miss Exclusive. De 21-jarige Roeselaarse Julie Desmet is één van de twintig finalisten die het waardevolle kroontje in de wacht wil slepen.

Deze ex-Broederschoolleerlinge is de dochter van Jan Desmet en Martine Vanthuyne en jongere zus van Sarah en Charlotte. In een vorig interview met KW vertelde ze dat ze met deze eerste deelname aan een missverkiezing haar vroegere pesters een neus wilde zetten. “Mijn omgeving heeft daar heel positief op gereageerd en vindt dit nog steeds een waardevolle en goede stap”, zegt Julie. “Ondertussen lopen de voorbereidingen anders dan gepland. De tweede lockdown ervaar ik zelf iets heftiger dan de eerste. In april had je het gevoel van ‘oké, dat zal hier wel lukken, tegen de zomer is dit afgelopen’.”

“De donkere wintermaanden maken het lastiger want voorlopig komt er niet echt schot in de zaak. Door het sociale isolement van onze leeftijdscategorie, zijn er wel enkele vrienden die kampen met psychische problemen. Iemand worstelt zelfs met anorexia omdat voedsel het enige was waar ze zelf nog controle op had.” Bij het vallen van het blad heeft Julie zelf soms een beetje last van de herfstblues. “Aangezien mijn vader door hartproblemen risicopatiënt is, heeft ons gezin zich voorbeeldig aan de maatregelen gehouden. Dat verplicht thuis zijn, stimuleerde me om meer work-outs te doen. Zoiets gaat gemakkelijk in je kamer of living. Ik ben ook beginnen lopen, terwijl dat vroeger niet echt mijn ding was. Daarnaast ben ik natuurlijk heel veel bezig met mijn studies.”

Toch een beetje studententijd

Julie zit in het vierde jaar revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de UGent. “Tot vorig jaar zat ik op kot. Aangezien ik dit schooljaar veel stage had, was dit niet meer nodig. Eind januari had ik mijn laatste examen. Ik heb er wel een goed oog in. Voor de stage mogen we af en toe eens naar de unief en met enkele bevriende medestudenten spreken we elke week af om even te videocallen. Zo heb je toch nog een beetje dat studentengevoel, anders is het maar een droge bedoening”, zucht Julie. “Het studeren zelf is lastiger en minder leuk dan de vorige jaren. Ik kan mezelf bij momenten moeilijk motiveren. In de eerste trimester had ik tien weken stage in een ziekenhuis. Wij konden dan ook ingezet worden op de covid-afdeling. Er worden door de begeleiding alternatieven gezocht zodat we toch in het werkveld kunnen blijven staan. Die stage zorgde ervoor dat ik tenminste dagelijks sociaal contact had met patiënten en medestudenten die in hetzelfde ziekenhuis aan het werk waren.” Vroeger leefde Julie in de veronderstelling dat ze na haar dertigste wel gesetteld zou zijn en eventueel een zelfstandige privépraktijk zou uitbaten. “Door mijn leuke stage-ervaring sta ik ook wel open om later in een ziekenhuis aan de slag te gaan.”

“Dansjes repeteren we nu online”

“De combinatie van mijn studies met de voorbereiding op de verkiezing zorgt voor weinig problemen. Ik ben iemand die goed kan plannen. Elke zondag repeteren we online met de andere kandidates. Er worden op die manier dansjes ingeoefend en af toe hebben we ook een psychologisch gesprek. Daarnaast nemen de acties die wij op poten hebben gezet, wat tijd in beslag. In juli en augustus heb ik gelukkig fysiek kennis kunnen maken met de andere deelnemers. Door het feit dat er toen elk weekend iets op de planning stond, konden we een band opbouwen. Zo zijn er medekandidates waar ik nu ook nog regelmatig contact heb. Er nemen zes West-Vlaamse meisjes deel. Eén van die andere kandidates is trouwens mijn knuffelcontact.”

“Door mijn stage-ervaring sta ik open om later in een ziekenhuis aan de slag te gaan”

Miss Exclusive zoekt een opvolgster voor Kimberly Bosman en is de enige verkiezing die voorlopig perspectief heeft op een grote slotshow. “De finale is verschoven van 20 februari naar 18 april”, aldus Julie. “Als de maatregelen het toelaten gaat die normaliter met maximum tweehonderd aanwezigen door in de Zottegemse discotheek Sotto’s. In het andere geval wordt de finaleshow nog eens verplaatst naar 26 juni, met of zonder publiek. Het thema van het gebeuren is dit jaar ‘The Exclusive Jungle’. Ik vind dit persoonlijk een heel leuk uitgangspunt. De finalisten worden ondergedompeld in de magie van een jungle waarin tijgers, zebra’s en diverse elementen centraal staan. Ook de muziek is hieraan aangepast. Het geheel wordt zoals elk jaar aan elkaar gepraat door Veronique De Kock. De winnares krijgt de eer om als Belgische deel te nemen aan Miss Earth, een internationale verkiezing die duurzaamheid en goeie doelen hoog in het vaandel draagt.”

Vanuit Roeselare kunnen we Julie helpen door een sms te sturen met ‘exlusive 5’ naar 6630.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier