Julie Delaere is amper 20 jaar en nu al auteur van erfgoedbrochure

Studente kunstgeschiedenis Julie Delaere boog zich over de kunstwerken in haar eigen gemeente. © foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

De belangstelling voor Ichtegems erfgoed zit in de lift. In een recent verleden verscheen een nieuwe erfgoedbrochure op een oplage van 500 exemplaren, maar nu gaat men voor het dubbele. De brochures vliegen de deur uit. Bovendien werd voor de nieuwste editie een wel héél jonge auteur gestrikt: de 20-jarige Julie Delaere.

Op 1 september verschijnt er opnieuw een erfgoedbrochure. Het wordt de twaalfde in de reeks. De titel wordt ‘Kunst en kunstenaars in de openbare ruimte’. De verschijningsdatum is niet toevallig gekozen, net voor Open Monumentendag van 8 september. Het is de bedoeling dat het publiek, met de nieuwe brochure als gids, op Open Monumentendag en daarna de beelden op eigen houtje gaat ontdekken. Auteur van de brochure is Julie Delaere uit de Stationstraat. Met deze brochure werkt de 20-jarige voor het eerst mee aan de reeks. Meer zelfs, ze heeft de brochure helemaal alleen opgesteld.

Julie Delaere zit in het derde jaar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Gent. Ze is de dochter van Mieke Naert en Koen Delaere. Antoon Naert, die op de cultuurdienst van de gemeente werkt en ook al aan heel wat erfgoedbrochures meewerkte, is haar oom. En ook haar grootvader Urbain Naert was een autoriteit op het vlak van erfgoed.

Kunstzinnige genen

“Interesse voor erfgoed zit dus in de genen”, opent Julie. “De gemeente wou al langer een brochure over haar kunstwerken en kunstenaars en stelde uiteindelijk aan mij voor om die te schrijven. De brochure is onderverdeeld per deelgemeente en dan nog eens per kunstenaar. Zo vind je er informatie in over de kunstenaar zelf en over zijn of haar werken. Voor Josuë Dupon bijvoorbeeld, worden twee beelden beschreven: het monument voor de gesneuvelden en het medaillon van zijn vader. Bij sommige kunstenaars was het eenvoudig om aan informatie te raken. Dat was het geval voor Irénée Duriez bijvoorbeeld. In de zomer werk ik bij hem om zijn werk te promoten, uitleg te geven of te surveilleren bij opendeurdagen.”

Liber Memorialis

“Voor andere beelden moest ik informatie opzoeken in het archief. Voor het Heilig Hart-beeld van Eernegem moest ik zelfs de ‘Liber Memorialis consulteren, dat is de oudste bron die ik gebruikt heb. Koenraad Vandenbussche wist me er meer over te vertellen. Voor de Tramstatie kon ik mij baseren op werk van Willy Hosten. In juli van dit jaar ben ik gestart en het opstellen van de brochure duurde een maand. De brochure bevat ook plannetjes met alle beelden die in de brochure besproken worden. In totaal kan je een twintigtal locaties in onze gemeente verkennen. Sommige zijn overbekend, maar ik betwijfel of iedereen het ‘Stilste plekje’ van Pablo Coucke weet staan. Ik zou ook graag nog een brochure willen maken over glasramen. Die materie interesseert me heel erg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier