Juliaan Claerhoutkring, werkgroep erfgoed en gemeente willen gedenksteen in ere herstellen

De werkgroep erfgoed, de Juliaan Claerhout-kring en de gemeente Wielsbeke slaan de handen in elkaar. We herkennen Rudy Verbrugghe, Istvan Deblanck, José Tack, Marie-Hélène Debosschere, Katrien Vanparys, Monique Claerhout en schepen Daisy Haydon nabij de te restaureren gedenksteen. © NVR
Redactie KW

Tussen 1906 en 1961 leefden in Ooigem de Zusters Benedictinessen in het Frans klooster. Het enige wat nog verwijst naar die zusters is een verloederde gedenksteen aan de Sint-Brixiuskerk van Ooigem. Tegen begin november moet die gedenksteen weer in ere hersteld worden.

“We moeten de herinnering aan het Frans klooster en de Zusters Benedictinessen levendig houden. Zij maken deel uit van ons lokaal erfgoed”, beginnen de Juliaan Claerhoutkring, de werkgroep erfgoed en de gemeente Wielsbeke. In Franrijk vaardigde eerste minister Emile Combes begin vorige eeuw een wet uit die vertelde dat onderwijzende kloosters vervolgd zouden worden. Daarom sloeg het klooster van Boulogne-sur-Mer op de vlucht. “In Ooigem bood een weldoener de zusters onderdak in een huis op het August Marinplein. Dat huis groeide uit tot een mooi domein met een pensionaat waar de Zusters van de Altijddurende Aanbidding verbleven. Zij hadden als doel dat er op elk moment van de dag een zuster aan het bidden was voor het kruis”, legt Monique Claerhout van de Juliaan Claerhoutkring uit.

Meer dan 50 jaar lang maakten de gevluchte zusters deel uit van onze samenleving – Daisy Haydon, schepen van Cultuur

Door een memorieboek van het Frans klooster kon de kring heel wat informatie terugvinden en herontdekken. Zo leerde men heel wat bij over die tijd. De heemkundigen merkten op dat er zelfs Ierse zusters op het domein woonden. Aan de Sint-Brixiuskerk is ook een gedenksteen bevestigd met de namen van de overleden zusters, maar die zijn bijna niet meer leesbaar. Rudy Verbrugghe heeft 16 namen kunnen terugvinden door de zerk te bestuderen en overlijdensaktes op te zoeken: een echt monnikenwerk. “Nu wordt de gedenksteen in ere hersteld. Er komt een weerbestendige plaat waarop alle namen opnieuw duidelijk te lezen zijn. Naast de zusternamen zullen ook de geboorte- en sterfdatum en hun wereldlijke naam neergeschreven zijn.”

QR-code

Op het August Marinplein, waar het Frans klooster stond, komt een infobord met een originele steen van het Frans klooster. “Daarop zullen we een QR-code plaatsen, zodat elke wandelaar en fietser hier info over op kan zoeken op de smartphone. We gaan mee met onze tijd”, glimlacht Monique. Tot slot zal op het Ooigemse kerkhof een eenvoudige grafsteen geplaatst worden. “Vroeger stond hier een ijzeren kruis voor de zusters, maar dat heeft de tand des tijds niet doorstaan. Nu plaatsen we een zerkje in de plaats, ter herinnering aan de zusters.”

Op 1 november zal de inhuldiging van alle gerestaureerde en nieuwe werken ter nagedachtenis van de Zuster Benedictinessen officieel ingehuldigd worden. “Meer dan 50 jaar lang maakten de gevluchte zusters deel uit van onze samenleving. Op dit moment is daar bijna niets meer van overgebleven. Als gemeente vinden we het belangrijk de geschiedenis van Ooigem levendig te houden”, besluit schepen van Cultuur Daisy Haydon (CD&V).

(NVR)

De inhuldiging start om 16 uur op het August Marinplein, waarna men het Reveilmoment op het Ooigemse kerkhof zal meepikken. Wegens coronamaatregelen moet je vooraf inschrijven via administratie@ocmwwielsbeke.be of 056 66 52 83.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier