Julia Allaert uit Wingene mag 100 kaarsjes uitblazen

(foto Nele)
(foto Nele)
Redactie KW

Julia Allaert was afgelopen zaterdag in feeststemming, want dan werd haar 100ste verjaardag gevierd in woonzorgcentrum Amphora. Burgemeester Lieven Huys, schepen Ann Mesure en familieleden brachten de dame een bezoekje. Julia is een familiemens en feesten doet ze dan ook heel graag.

“Julia woonde in Zwevezele en was gehuwd met Robert Vermoortele, die overleed in 1990. Kinderen heeft ze niet”, vertelt Katrien Ameye, coördinator van De Piewitte-Schouttewalle. “Ze had nog drie zussen en beleefde haar jeugdjaren in Ruiselede. Toen Julia gehuwd was, fietste ze iedere zondagnamiddag van Zwevezele naar Ruiselede. Het contact met haar zussen en nichtjes vond Julia heel belangrijk, want ze was een echt familiemens. Tijdens haar wekelijks bezoek had ze telkens snoep mee.”

Taart en koffie

“Bij iedere feestelijke gelegenheid zoals een communiefeest, een trouwfeest of traditioneel familiefeest was Julia steeds paraat om mee te vieren. In haar jonge jaren naaide ze kledij voor heel de familie en bij de trouw van haar nichtje ging Julia mee op stap om een gepaste trouwjurk te kiezen. Toen Julia niet meer kon fietsen, werden de rollen omgekeerd. Haar familieleden kwamen geregeld bij Julia in Zwevezele op bezoek en er stond telkens een stukje taart met koffie klaar.”

Elke week naar de mis

“Julia ging tot haar 18de naar het Sint-Jozefsinstituut in Tielt. Ze had strenge ouders en de wekelijks mis in de parochiekerk mocht ze zeker niet ontlopen. Julia vertelde dat haar mama Urbanie Lanckriet heette. Ze herinnerde zich nog dat er ooit een familiereünie georganiseerd werd en zoals we Julia kennen, is dit één van de onvergetelijke momenten in haar leven.”

“Na het feest was ze geïnteresseerd in de familiebanden met Lanckriet en tot op hoge leeftijd las ze boeken en zocht ze informatie op over die familie. Daarnaast bleef ze tot aan haar 90ste naaien. Ze was een alerte en spontane dame. Sinds haar 90ste gaat het wat moeilijker, maar ze doet het nog altijd goed.”

Julia voelt zich goed in het woonzorgcentrum. “Ze kende jaarlijks twee familietradities die ze niet zomaar voorbij liet gaan. Ze vierden jaarlijks samen carnaval in Zwevezele en de kerstperiode was voor Julia een belangrijke waarde met leuke familiemomenten. Momenteel fleurt Julia haar kamer op met bloemen en familiefoto’s. Iedere dag opnieuw komt ze verzorgd voor de dag. Er goed uitzien, is heel belangrijk voor haar.”

“Haar mindere momenten in het leven? Het overlijden van haar echtgenoot, haar zussen en schoonbroers. Het gemis was groot. Het meemaken van de oorlog deed haar ook geen goed. Gelukkig kan ze nu volop genieten van haar 100ste verjaardag en het bezoek van haar nichtjes.”

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier