Jules Vermeersch (14) springt naar de top van de ruitersport

Jumpingtalent Jules Vermeersch (14) met zijn 'raspaardje' Visconti de Beaufour. © foto JS
Johan Sabbe

Aan zijn talent als jonge springruiter valt er niet te twijfelen, maar hij blijft er opvallend nuchter en bescheiden bij. De 14-jarige Jules Vermeersch mag dan letterlijk en figuurlijk naar de top van de ruitersport springen, zweven zal je hem niet zien doen. De prestatie die hij zopas heeft neergezet, is nochtans niet van de minste. Bij zijn allereerste selectie voor de nationale ruiterploeg bij de Children (tot en met 14 jaar) was het meteen raak. In het Zwitserse dorpje Chevenez heeft hij met zijn paard Visconti de Beaufour de prestigieuze internationale Grand Prix jumping gewonnen.

Na een barrage met acht combinaties bij de Children legden er vijf het parcours met een hindernissenhoogte tot 1,25 meter foutloos af. Onder hen Jules Vermeersch met Visconti de Beaufour. De jonge Koekelarenaar zette bovendien de snelste tijd neer (31,77 seconden) en was zo Bart Jay Junior Vandecasteele – ook uit het Team Belgium – ruim een seconde te snel af. Het brons ging naar de Duitser Jacob Feyler.

Eigen indoorhal om te trainen

Jules is de oudste zoon van Tom Vermeersch en Angelique Derycke uit de Provinciebaan. Hij heeft een zus Léonie (12) en een broertje Richard (4). Zijn ouders runnen een bedrijf in inox- en metaalconstructie in de Industrielaan in Torhout. De liefde voor de paarden heeft hij geërfd van papa Tom én van opa Jozef Vermeersch, die vooral van de koetsen houdt. Laatstgenoemde is ooit in de Koekelaarse voetbalwereld actief geweest en Tom maakt momenteel deel uit van de raad van beheer van voetbalclub KM Torhout.

Om zijn kennis van het Frans bij te schaven, loopt Jules school in het Waalse stadje Ath in Henegouwen. Hij is er interne leerling, maar kan genoeg huiswaarts keren om op maandag, woensdag en vrijdag met zijn paarden te trainen. Ver hoeft hij daarvoor niet te gaan, want aan de overzijde van zijn woonst aan de Provinciebaan heeft hij dankzij zijn ouders een eigen, moderne indoor jumpinghal ter beschikking.

“Uiteraard wil ik zo ver mogelijk geraken in de ruitersport”, zegt hij. “Ik werk daar keihard voor. Als ik om 5 uur in de vroege morgen uit de veren moet om de paarden te verzorgen of om te trainen, dan zie ik daar niet tegenop. Maar ik besef maar al te goed dat ik ook een job náást mijn bezigheden als ruiter moet nastreven. Dolgraag zou ik ooit het bedrijf van mijn ouders willen voortzetten, al weet je natuurlijk nooit wat de toekomst brengt. Hoe hard ik ook werk om het te maken als springruiter, het blijft op de eerste plaats een hobby. Iets wat ik dolgraag doe. Ik ben Jean-Jacques Mathijs, de chef d’équipe van de Belgische ploeg, dankbaar dat hij me voor zijn nationaal Children-team voor de Grand Prix in Zwitserland geselecteerd heeft. En dat ik zo heb kunnen bewijzen wat ik waard ben. Mijn ouders konden niet mee naar Chevenez, maar mijn mamie Claudine Van Dorpe, de moeder van mijn mama, is meegereisd en heeft me ginder fantastisch begeleid.”

Jules rijdt al sinds zijn vier jaar met pony’s, maar aan jumpings met paarden neemt hij pas sinds een paar jaar deel. Hij heeft een eigen trainer, de 35-jarige Dave Molin, een ervaren ruiter van wie hij veel opsteekt.

Sprong naar een hoger niveau

Volgend jaar verlaat Jules de categorie van de Children en komt bij de Juniors terecht, de 15- tot 18-jarigen. “Ik besef dat die overgang niet simpel wordt, maar trainer Dave doet er alles aan om de ‘sprong’ naar een hoger niveau vlot te laten verlopen. Ik kan ook altijd rekenen op papa, die veel tijd investeert in het verzorgen van de vier paarden die ik momenteel ter beschikking heb om wedstrijden te rijden. Ze staan in de stallen bij onze indoor jumpinghal. Het is een plaats waar ik veel en graag kom. Om te trainen, om mijn paarden te verzorgen en om zo veel mogelijk bij hen te zijn.”

Er staan voor het Belgische team nog meer grote jumpingwedstrijden op het programma, maar het blijft afwachten of Jean-Jacques Mathijs de talentrijke Koekelarenaar opnieuw voor zijn equipe zal selecteren. Al is die kans na de recente glansprestatie in Zwitserland niet gering. “Ik hoor het wel”, zegt Jules. “Ik blijf er kalm en nuchter bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier