Jules (3) uit Beernem mag na zeventien maanden quarantaine eindelijk naar de peuterklas

Jules Tanghe uit Beernem mag eindelijk naar de peuterklas in de vrije basisschool De Zonnebloem.©michel vanneuville
Jules Tanghe uit Beernem mag eindelijk naar de peuterklas in de vrije basisschool De Zonnebloem.©michel vanneuville
Redactie KW

Na liefst zeventien maanden in quarantaine te hebben geleefd mocht de driejarige Jules Tanghe uit Beernem maandag eindelijk naar de peuterklas in de vrije basisschool De Zonnebloem. “Hij heeft geen traantjes gelaten en was super enthousiast”, lacht de mama van het dappere jongetje, dat dankzij een beenmergtransplantatie een zeldzame immuunziekte overwon.

Eind 2019, kort na de geboorte van zijn zusje Lou, werd bij de kleine Jules een vorm van de zeldzame immuunziekte HLH vastgesteld. De aandoening legde de bloedstolling en immuniteit bij het Beernemse jongetje lam waardoor hij maandenlang in strikte quarantaine moest verblijven in het kinderziekenhuis van het UZ Gent. Zijn leven hing meermaals aan een zijden draadje, maar in maart vorig jaar bracht een beenmergtransplantatie redding. Het jongetje herstelde wonderwel, maar om besmettingen te vermijden moest hij nog steeds in afzondering leven. De coronapandemie maakte de situatie er uiteraard niet beter op.

Jules 2.0

Een jaar na de transplantatie en een maand na zijn derde verjaardag werd Jules in maart genezen verklaard. “Zijn bloedwaarden waren opnieuw normaal en Jules 2.0 was geboren”, lachen ouders Thijs Tanghe (35) en Célien Bulcke (30). “De eerste keer dat hij opnieuw onbezorgd met zijn loopfietsje door het bos kon rijden, leek dit na al die tijd wel surreëel. Alsof er helemaal niets aan de hand was. Een onbeschrijfelijk gevoel.”

“Hij heeft aan de schoolpoort geen traantjes gelaten, in tegenstelling tot de mama” – Célien Bulcke

Normaal had Jules in september zijn eerste stapjes op school gezet, maar door zijn aandoening kon dit uiteraard niet. Maar maandag werd zijn geduld beloond en mocht hij starten in de peuterklas van juf Marianne aan de vrije basisschool De Zonnebloem in Beernem. “Hij komt er terecht in een klas met dertig kindjes terwijl hij bijna anderhalf jaar enkel zijn zusje en kameraadje Georges, het zoontje van vrienden, zag”, zegt Célien. “Georges zit in dezelfde klas en Jules kon in de paasvakantie gelukkig al even kennismaken met zijn klasgenootjes. Zijn enthousiasme om eindelijk te kunnen starten is groot. Hij heeft aan de schoolpoort geen traantjes gelaten, in tegenstelling tot de mama (lacht) .”

Ooievaars op bezoek

Op hun ambachtelijk fruitpersbedrijf langs de Halvemaanstraat in Beernem runnen Thijs en Célien ook een ooievaarsproject. “Precies op de dag dat we het goede nieuws vernamen dat Jules opnieuw witte bloedcellen aanmaakte, streek hier een ooievaarskoppel neer”, zegt Thijs. “Jules doopte de ene ooievaar “Paul”, de naam van zijn favoriete verpleger in het Kinderziekenhuis. Dankzij de goede zorgen die Jules daar kreeg heeft een ziekenhuis voor hem geen negatieve bijklank. Zijn favoriete televisieprogramma is dan ook Kinderziekenhuis 24/7 op Eén. Hij herkent zowat alle dokters en verplegers die over het scherm passeren (lacht) .”

Veel steun

Thijs en Célien plaatsten hun leven zeventien maanden on hold om zich aan de zorg voor hun zieken zoontje te kunnen wijden. “We leefden maandenlang op automatische piloot maar konden gelukkig op heel veel steun rekenen”, zeggen ze. “Nu krijgen we eindelijk weer wat meer tijd voor onszelf. We hopen van harte dat deze versoepeling voor Jules binnenkort ook onze samenleving te beurt mag vallen.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier