Juffrouw Sylvia van Kantelberg in Male: “Nog even enthousiast als op eerste schooldag”

kleuterjuf Sylvia Vanmullem: (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Elke week duikt KW in het hart van de Brugse wijken en gaat onze krant een gesprek aan met een figuur die de buurt uitademt. Deze week is dat kleuterjuf Sylvia Vanmullem van het wijkschooltje Kantelberg in de Raadsherenlaan in Male.

Sylvia Vanmullem (48) geeft al 27 jaar les in de kleuterafdeling van Kantelberg in Male. Juffrouw Sylvia is synoniem voor het derde kleuterklasje van dit wijkschooltje met 100 leerlingen. “Ik doe het nog altijd met zeer veel enthousiasme, elke dag alsof het mijn eerste schooldag is. Mijn zoon Louis heeft het mij al vele keren gevraagd: mama, ga je heel je actieve leven doorbrengen in het gezelschap van kleuters? Ja! Het is nog altijd hetgeen ik het liefst doe, ik hou van de spontaniteit en de energie van die kinderen. Het houdt mij jong!”

Belandde je meteen na je studies in De Zonnetuin de vroegere naam van Kantelberg in Male?

“Een jaartje later. Eerst had ik enkele interims. In februari 1993 kon ik aan de slag in Mariawende in Sint-Kruis, in september 1993 mocht ik in hun wijkschool De Zonnetuin beginnen les geven.”

Je hebt de wijk enorm zien evolueren….

“Drie decennia geleden waren er op Male meer weiden. Er zijn vele gronden verkaveld en huizen gebouwd. Sociale woningen en private huizen. Ik heb die woonprojecten aangegrepen om met mijn kleuters te wandelen naar de huizen in aanbouw. Telkens als ik les geef over bouwen, wil ik de kleuters een werf tonen. Daarom ben ik ook zo blij met onze educatieve tuin : de kleuters kunnen er levende kippen en fruitbomen zien.”

De Raadsherenlaan was vroeger doodlopend. Is de verkeersonveiligheid toegenomen, toen die straat doorgetrokken werd?

“Neen. De Raadsherenlaan wordt niet als sluipweg misbruikt, het zijn buurtbewoners die in deze straat rijden. De omgeving van de school is rijkelijk voorzien van fietspaden. Enkel in de Raadsherenlaan laat ik de kleuters veiligheidshalve op het voetpad fietsen, omwille van de vele geparkeerde auto’s.”

“Vorige week donderdag organiseerden we onze jaarlijkse fietsdag voor de kleuters. Samen met wijkagent Fernand leerden we hen alert te zijn in het verkeer.”

Wat was de belangrijkste verandering in 27 jaar tijd?

“De wijziging naar Kantelberg tien jaar geleden. Juffrouw Veerle en ikzelf, de twee anciens, kregen de keuze. Ofwel verhuizen naar de school in de Beeweg ofwel in ons vertrouwde schooltje in de Raadsherenlaan blijven.”

“We zijn beiden honkvast en kozen voor onze vertrouwde omgeving. Het was wel wat aanpassen aan nieuwe collega’s. Ondertussen zijn we een geoliede machine geworden onder leiding van directeur Kristine Tas.”

“Er is nog een tweede, grote verandering: de luisterbereidheid, de zithouding en de fijne motoriek van de kleuters zijn erop achteruit gegaan. Ze krijgen tegenwoordig zoveel digitale prikkels en komen moeilijk tot rust om te luisteren. Ze zijn het niet meer gewoon om te tekenen en te knutselen thuis. Maar je moet hen niet meer leren om met een iPad om te gaan…”

Inmiddels veroudert Male langzamerhand, merk je dat ook aan het aantal kleuters?

“Vier jaar geleden zaten we met een dipje en waren er slechts vier kleuterklassen.”

“De kleuterpopulatie is opnieuw aan het stijgen, dit schooljaar hebben we vijf klassen. Ouders uit andere Brugse deelgemeenten sturen hun kleuters naar Kantelberg, omdat de grootouders op Male wonen.”

“Vele ouders kiezen bewust voor een kleinschalige wijkschool en zijn bereid om daarvoor wat verder te rijden.”

Wordt ook Kantelberg geconfronteerd met een ‘internationalisering’ van de kleuters?

“Ja. De klassen worden steeds meer divers. Er zijn anderstalige kinderen op school met Poolse, Roemeense, Turkse en Russische ouders. Kleuters pikken zeer snel het Nederlands op, de communicatie met de ouders is moeilijker. Mede daarom hebben we het digitaal platform classdojo gecreëerd, met een vertaalknop.”

Hoe gaat Kantelberg om met de coronacrisis?

“De herfstvakantie verlengen is voor de volksgezondheid een goede maatregel. Dat is de prioriteit. Gelukkig zijn we op school nog niet geconfronteerd met besmettingen. De directie is bang dat er vroeg of laat een leerkracht ziek zal uitvallen. Er is een nijpend tekort aan vervangers.”

“Tijdens de lockdown vorige lente moest ik online les geven aan de kleuters. Ze kregen op maandag voor de hele week vier ‘moet’ en enkele ‘mag’ werkjes mee. Bij elk werkje hoorde een youtube filmpje.”

“Vorige week ben ik met de kleuters nog naar het Concertgebouw kunnen gaan. Nu zijn bij code oranje geen uitstapjes meer toegelaten. Derden mogen niet binnen op school, de ouders moeten aan de schoolpoort wachten op hun kind. Het oudercontact verloopt digitaal.”

“Het positieve is dat de kleuters zelfstandiger worden: ze doen zelf hun jas aan en uit, halen zelf hun koek, waterfles of fruit uit hun jas. Want hun ouders zijn er niet meer om hen te helpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier