Juffen maken toneeldebuut in Oostrozebeke

Isabel Verbeure debuteert bij het toneelgezelschap de Groeiende Ginste. (foto CLY)
Redactie KW

Toneelgezelschap De Groeiende Ginste zet 2020 in met maar liefst acht voorstellingen van het blijspel Met volle goesting! Twee schooljuffen maken hun toneeldebuut: Isabelle Verbeure en Leen Duyck.

Als er iets is waarvoor het afgelegen Oostrozebeekse gehucht de Ginste in de wijde regio bekend staat, is het ongetwijfeld om zijn toneelgezelschap De Groeiende Ginste. Het gezelschap heeft in de loop der jaren een steengoede reputatie opgebouwd zodat men van heinde en verre naar de Ginstezaal komt afgezakt om een voorstelling bij te wonen. Het aantal voorstellingen is zelfs opgedreven tot acht om iedereen een zitje te kunnen geven. Schooljuf Isabel Verbeure (43) uit de Kalbergstraat is er voor het eerst bij als actrice. Isabel geeft les in Mandelbloesem aan het tweede leerjaar en staat al 22 jaar voor de klas. “Het toneelgezelschap was nog op zoek naar een vrouw voor een welbepaalde rol en toen bestuurslid Filip Vanstaen mij daarover aansprak, heb ik meteen toegezegd. Ik droomde er immers al heel lang van om eens op de toneelplanken te staan. Ik had er echt heel veel zin in. Als kind heb ik destijds de leergangen dictie en toneel gevolgd in de plaatselijke muziekacademie en ook in mijn KSA-tijd heb ik wel vaak toneeltjes gespeeld, maar dit was nu echt eens een buitenkans om het in het echt te doen”, verduidelijkt Isabelle.

Kuurweek

Het verhaal: elk jaar na de feestdagen wordt in hotel Met Volle Goesting een kuurweek georganiseerd. Telkens komt hetzelfde groepje dames om er te kuren en te genieten van de behandeling van dokter Kurt De Nayer. Die slaagt er elk jaar in om alle dames tevreden naar huis te laten vertrekken. Maar dit jaar komt Claire, de verloofde van dokter De Nayer, met haar vriendin mee om te kuren. Dokter en verloofde weten niets van elkaars aanwezigheid, maar het hotelpersoneel des te meer…

Gezellige groep

Isabel speelt de rol van Claire. “Het is niet echt een zware rol, maar wel ideaal om eens te kunnen kennismaken met acteren. Bovendien ligt het karakter van die Claire me best. Ik kan er mij goed in inleven. Niettemin is het heel intensief, maar bijzonder leuk omdat ik nu kennismaak met een aangename gezellige groep acteurs. Destijds heb ik schoolgelopen op de Ginste. Het is dan ook des te aangenamer om er te kunnen terugkeren en hier iets te mogen doen. Voor de eerste stapjes in de toneelwereld had ik in het begin behoorlijk wat stress. Ik probeer thuis, wanneer er niemand in huis is, luidop mijn rol aan te leren en dat lukt goed. Ook de repetities zijn heel intensief en nuttig voor mij. Het stuk, een blijspel, vind ik bijzonder leuk om spelen. Eigenlijk ben ik heel tevreden te hebben toegezegd want het smaakt nu al naar meer”, besluit een heel enthousiaste Isabel.

Niet alleen Isabel Verbeure maakt haar debuut, ook voor Leen Duyck (37) uit de Vinkhoek is meespelen bij De Groeiende Ginste een primeur. Leen is lerares van het vierde leerjaar in de Mandelbloesem. Zij woont op de Vinkhoek en is gehuwd met Tom D’Halluin en mama van Fien, Jelle en Saar. “In mijn jonge jaren heb ik dictie en voordracht gevolgd in de plaatselijke afdeling van de muziekacademie, maar ik ben ermee gestopt toen de studies eraan kwamen. Ik moet wel toegeven dat ik heel graag toneelspeelde en de idee om ooit eens op de planken te kunnen staan bleef toch nazinderen. Ooit vertelde ik aan mijn vriendin Céline Damman, die zelf al toneelspeelde, dat, wanneer het gezelschap ooit iemand nodig had om een rol te vertolken, ze bij mij mochten aankloppen. Ik heb mijn eerste kans gekregen omdat iemand van de vaste crew zwanger was. Vanzelfsprekend heb ik onmiddellijk toegehapt. Ik tref hier een zeer toffe bende. Ik werd meteen met open armen ontvangen door de groep. Het is wel zo dat ik de laatste jaren steeds naar elke opvoering kwam kijken. Zelfs het vele repeteren vind ik absoluut niet vervelend. We amuseren ons rot.”

Leen Duyck maakt straks haar debuut bij de Groeiende Ginste. (foto CLY)
Leen Duyck maakt straks haar debuut bij de Groeiende Ginste. (foto CLY)

Leen kreeg een naar eigen zeggen passende rol toebedeeld. “Ik kreeg echt de ideale rol om te starten. Het gaat niet om een dragende rol, maar toch moet ik regelmatig de scène op. In het stuk kruip ik in de huid van Marie-Thérèse, de dochter van de baas van het Kürort en iemand van het frivole type, echt een hele leuke rol in een heel sterk stuk. De bezoekers gaan zich geen enkel ogenblik vervelen. Ook het memoriseren van de rol lukt schitterend want meestal doe ik dat samen met de dochter.”

fulltime job

De combinatie van toneelspelen, een fulltime job in het onderwijs en de zorg voor een gezin met drie schoolgaande kinderen is volgens Leen best te doen. “Eind september ben ik begonnen met het memoriseren van de teksten. Ik moet toegeven dat het allemaal goed doenbaar is. Het wordt wel heel druk wanneer de opvoeringen beginnen, maar zolang duurt die periode nu ook weer niet. Hoe dan ook zou ik het voor geen geld willen missen, ik kijk nu al uit naar de eerste opvoering op 10 januari 2020”, besluit ze.

De voorstellingen vinden plaats op 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24 en 25 januari in de Ginstezaal, maar zijn bijna allemaal volledig uitverkocht. (CLY)

www.degroeiendeginste.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier