Juf Katelijn zegt na 40 jaar klas vaarwel

De gevierde juf Katelijn samen met haar leerlingen. © Rita Sabbe
Redactie KW

Na ruim 40 jaar voor de klas te hebben gestaan, gaat juf Katelijn Goutsmet (61) met pensioen. “Eigenlijk is het van kleinsaf een kinderdroom geweest om voor de klas te staan”, verklapt juf Katelijn.

“Toen ik zelf nog school liep, dan speelde ik vaak schooltje. Mijn poppen waren dan mijn leerlingen en samen met hen leerde ik zelfs mijn lessen door ze keer op keer voor hen op te zeggen. Ik leerde graag: rekenen, schrijven, zingen en creatief bezig zijn waren enkele van mijn favoriete bezigheden.”

Varkentje

“Na mijn lagere schooljaren, die ik als Desselgemse daar in de meisjesschool had doorlopen, trok ik naar het middelbaar in Harelbeke. Daarna nog twee jaar in Ronse om mijn opleiding tot leerkracht te volgen. Maar dat ging niet zomaar. Met het verhaal ‘Varkentje met lange snuit’, slaagde ik voor het ingangsexamen.”

Twee jaar later kon Katelijn als leerkracht aan de slag. “Maar ook dat ging niet zonder slag of stoot. De eerste tien jaar van mijn loopbaan werd ik van her naar der gestuurd. Ik heb waarschijnlijk in alle scholen van het Waregemse voor de klas gestaan. Ik speelde op den duur zelfs met het idee om ermee te stoppen. Toen ik te horen kreeg dat ik in 1989 een schooljaar het derde leerjaar in de vrije basisschool mocht doen, geloofde ik mijn oren niet”, herinnert juf Katelijn zich nog levendig.

Zelf aanvoelen

“Sindsdien is dit mijn tweede thuis geworden. Ik zal het totaal pakket van lesgeven wel missen. En de voldoening om de leerlingen iets bij te brengen, te zorgen dat ze zich thuis voelen in de klas. Je krijgt ook ieder jaar een andere groep en soms moet je zelf creatief zijn om de leerstof te brengen. Maar dat leer je niet uit boekjes, dat is iets wat je als leerkracht zelf moet zoeken en aanvoelen. Het zal dus eventjes wennen worden.

“Nu zal er tijd zijn om samen met mijn echtgenoot te genieten en ook in het tussenseizoen er eens op uit te trekken. Ik zou ook graag mijn Engels terug opfrissen, ik dans ook graag. Ik ben een natuurliefhebber en heb groene vingers. Ik zal mijn tijd dus goed kunnen gebruiken”, besluit juf Katelijn. (RSB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.