Juf Karlien neemt na 38 jaar afscheid van vbs De Wijzer in Kanegem

(foto NS)
Redactie KW

Karlien La Roy werd op de laatste schooldag uitgewuifd door de kleutertjes en haar collega’s. De kleuterjuf is met pensioen en rondt een belangrijke fase in haar leven af. “Juffrouw Karlien kon veel zeggen met weinig woorden”, aldus directeur Luc Alvoet.

Karlien La Roy is 59 jaar en woont in Deinze. Ze volgde de opleiding van kleuterleidster in het Crombeen Instituut in Gent. Na het behalen van haar diploma kon ze aan de slag in de basisschool in Kanegem. Op maandag 29 juni werd de juf in de bloemetjes gezet naar aanleiding van haar pensioen. “Mijn allereerste klasopdracht vond ik als kleuterjuffrouw in de school van Kanegem, in functie van een vervangingsopdracht”, vertelt Karlien. “Ik werkte toen onder directrice Geraldine. Daarop volgden nog enkele interimopdrachten in het zomerklasje in Aarsele. In het schooljaar 1982 kwam daar verandering in en kwam ik opnieuw in Kanegem terecht. Ik startte toen in de klas waar ik ook mijn loopbaan afsloot. Ik stond 23 jaar als leerkracht bij de jongste kleuters, dat zijn de peuters en kinderen van de eerste kleuterklas. Dit samen met Greta Spriet, die recent overleden is. Daarna was ik nog 16 jaar lang actief bij de oudste kleuters van het tweede en derde kleuterklasje.”

Kinderwereld

De school van Kanegem kent reeds een rijkgevulde geschiedenis waar Karlien kan van meespreken. “Het onderwijs veranderde door de jaren heen, maar de school ook. In de beginjaren was de basisschool van Kanegem een zelfstandige school, naast de vroegere gemeenteschool. Iets later volgde een fusie met de school van Aarsele. Nog later kwam de fusie met KBO Tielt, om te eindigen in de scholengemeenschap, het huidige Poelberg-Ommeland. Kinderen zijn in de loop der jaren ook veel veranderd en ik heb het geluk gekend dat ik mee mocht veranderen. Werken met kinderen was iets dat ik kende uit de jeugdbeweging en sprak mij aan. Aangetrokken door hun magische wereld, door hun puurheid en echtheid, wou ik samen met hen de wereld leren kennen. Ik heb dan ook elke dag graag in mijn kleuterklasje gestaan.” Juffrouw Karlien maakte de coronaperiode nog mee en dat zal haar altijd bijblijven. Ze vreesde even dat haar afscheid niet zou doorgaan, maar op het laatste nippertje kwam daar toch verandering in. “Het allerlaatste jaar was wel een heel bijzonder jaar. Plots moest ik digitale manieren zoeken om toch contact met de kleuters te behouden. Ik heb op digitaal vlak heel wat bijgeleerd, met de nodige hulp van mijn lieve collega’s. Even was ik bang dat ik geen afscheid zou kunnen nemen op de school zelf. Toen ik het nieuws hoorde dat de scholen weer mochten starten was ik dolgelukkig. Dat maakte mij heel blij en dankbaar. Nu is het tijd om een fase in mijn leven af te ronden. Veel projecten en plannen liggen thuis op mij te wachten. Ik weet zeker dat vervelen niet op het lijstje staat. En in Kanegem zullen ze mij zeker nog terug zien.”

weinig woorden

Directeur Luc Alvoet sluit af: “We zullen een pedagogisch-didactisch sterke leerkracht missen, die zich ten volle engageerde voor zowel de schoolse als de naschoolse activiteiten. Iemand die veel kon zeggen met weinig woorden. Met haar zachte stem kon ze iedereen overtuigen en met een passende blik wist ze iedereen gerust te stellen.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier