Judoka Ghèron uit Bavikhove is ambassadeur van ‘Laat je vaccineren’

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Kortrijk, Kuurne en Harelbeke lanceerden samen de campagne ‘Laat je vaccineren’. Dit om zij die twijfelen om zich te vaccineren, over de streep te trekken. Ze doen dit met ambassadeurs van hun stad. Een van hen is judoka Ghèron Lecompte van Bavikhove.

Deze week verschenen ambassadeurs van Kortrijk, Kuurne en Harelbeke in het straatbeeld en online met hun boodschap ‘Laat je vaccineren’. Ze willen daarmee twijfelaars te overtuigen toch een vaccin te zetten. Een van de ambassadeurs voor Harelbeke is judoka Ghèron Lecompte (17) uit Bavikhove.

Fier

“Ik had zeker interesse om mee te werken aan deze campagne: het is superleuk en cool om te doen, want je weet dat je helpt. Het leukste eraan is dat ik mijn eigen stad kan helpen en hier ben ik zeer fier op. Zoiets gebeurt niet veel. Het was een belangrijke ervaring: een goed doel, los van de sport, in de kijker zetten”, zegt Ghèron, die het 6de middelbaar sportwetenschappen ASO volgt, aan Athena campus Pottelberg.

‘Kom ut je kot’ en laat je vaccineren, is de niet mis te verstane boodschap.© GF
‘Kom ut je kot’ en laat je vaccineren, is de niet mis te verstane boodschap.© GF

Hij is aangesloten bij Judoclub Yama Arashi en wordt door hoofdtrainer Donaat Vandeburie ‘De Beer van Bavikhove’ genoemd. Getuige daarvan zijn vele bronzen, zilveren en gouden medailles. Ghèron behaalde in 2019 goud op de European cup in Bulgarije en stond hierna 5de plaats op de wereldranglijst -60 kg onder de 18 jaar.

“Corona had voor mij grote gevolgen: sociale contacten, school en sport zaten in een grote dip. De judo lag meteen stil vanaf de eerste lockdown en is eigenlijk niet meer volledig opgestart. Ik bleef in het begin actief door zelf te lopen en te oefenen en ook online trainingen te volgen, maar de motivatie daalde al snel. De elite sporters kregen nu een uitzondering om verder te trainen in bubbels van 4. Mijn trainingen zijn al gedeeltelijk herstart.”

Snel gedaan

Ook op sociaal gebied was het minder. “Mijn sociale contacten zijn grotendeels binnen de sport. Die mensen zag ik niet meer of nog altijd bijna niet. Door tijdsgebrek ging ik niet veel uit. Nu is er wel tijd maar andere leeftijdsgenoten ontmoeten kan niet. Ik mis het jong zijn, weggaan met meer dan 3 maten of naar de Chiro gaan zonder mondmasker. Ook hier is er een zwaardere impact”, zegt Ghèron.

“In de eerste lockdown voelde afstandsonderwijs als vakantie. Nu ben ik 6de jaar en heel wat dingen vallen weg zoals 50 dagen, onze skireis en nog veel meer. Dit jaar is het snakken naar activiteiten, sociale contacten en vooruitzichten. Ik maak mij al enorm zorgen voor volgend jaar, want onze leerkrachten geven nu al het signaal dat we niet zullen rond geraken met de leerstof. Welke gevolgen zullen er zijn voor onze verdere studies en toekomst? Covid-19 mag snel gedaan zijn. Ik blijf me zorgen maken en begin me te ergeren, wat in het begin van deze crisis niet het geval was.”

Kom uit uw kot

Over zijn fotoshoot voor de campagne is Ghèron tevreden. “De fotograaf stelde een paar poses voor die ik dan nadeed. De bedoeling was om mijn bovenarm in de kijker te zetten. Iedereen mocht zijn eigen slogan/quote meebrengen. Dit vond ik wel moeilijk: de boodschap moest kort, leuk, duidelijk en overtuigend zijn in mijn ogen. Ik moest daar over nadenken maar samen met mijn papa ging dit een stuk vlotter. Hij had enorm veel inspiratie, en het werd een grappige tegenhanger van Maggie De Block: ‘Kom uit uw kot’. Iets specifieks meegeven aan de bevolking is moeilijk. Iedereen ervaart deze crisis anders en op zijn eigen manier.”

Ook andere bekende Harelbekenaren roepen iedereen op zich te laten vaccineren: onder meer burgemeester Alain Top, Frank Kesteloot, jeugdtrainer bij KRC Harelbeke, en Frank Vervaeke, de man achter Stasegem LOOPT!© GF
Ook andere bekende Harelbekenaren roepen iedereen op zich te laten vaccineren: onder meer burgemeester Alain Top, Frank Kesteloot, jeugdtrainer bij KRC Harelbeke, en Frank Vervaeke, de man achter Stasegem LOOPT!© GF

“Het is belangrijk dat we hier allemaal uit kunnen komen en naar betere tijden kunnen kijken voor zowel de sport als voor de horeca en meer. Daarom ben ik zeker een voorstander van het vaccin. Iedereen moet elkaar steunen, begrip tonen en zich van zijn beste kant laten zien in deze moeilijke tijd, zodat we het voor iedereen wat draaglijker kunnen maken. Want op het einde van de rit zitten we er allemaal samen in en is er geen voor- en tegenpartij. In mijn ogen is er maar een doel en dat is voor iedereen hetzelfde, corona verhelpen.”

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.