Judoclub Yama Arashi blaast 25 kaarsjes uit: “Judo, dat doe je met je ziel”

© LOO
Redactie KW

Naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan werd Judoclub Yama Arashi in de bloemetjes gezet door het stadsbestuur. De club kreeg een aandenken van de stad.

Marnik Bulckaert stichtte in 1994 de Judoclub Yama Arashi, wat zoveel betekent als ‘bergstorm’ en ook de naam is van een heupworp. Yama Arashi sloot zich aan bij de Euro-Budo-federatie onder de Vlaamse Vechtsport Associatie. Het bestuur bestond toen uit Katrien Cosijns, Ronny Bruneel, Hendrik Defoort als voorzitter, Johan Dutoict en Luc Vancoillie. Het succes van Yama Arashi uitte zich door het groot aantal inschrijvingen van nieuwe leden.

Goed nieuws was dat enkele ouders van de leden zich graag wilden engageren voor de club van hun kind. Die ouders stonden vaak ook in voor het vervoer van de leden naar de altijd verre competitiebestemmingen in vooral Antwerpen en Limburg. Tot vandaag vormen ze nog steeds de draaischijf van onze judoclub”, weet huidig voorzitter Hendrik Defoort. Enkele beloftevolle leden maakten de verwachtingen vaak waar: Alexander Carlier, die wegens hogere studies stopte met de competitie en nu hulptrainer is, Michiel Naessens, Michiel Marysse en Cedric Bruneel. In 2005 dwongen beroepsgerelateerde omstandigheden van de toenmalige sensei het bestuur tot een trainerswissel. Kort daarop wordt de jonge en ambitieuze Hulstenaar, Donaat Vandeburie, aangesteld als nieuwe trainer van de club. Yama Arashi sloot zich aan bij de hoger aangeschreven VJF, de Vlaamse Judo Federatie.

Donaat putte zijn judokennis uit z’n opleiding bij judoclub Kawaishi Ingelmunster en talloze deelnames aan competities. Onder zijn impuls begon Yama Arashi zich meer en meer te profileren als een club voor jonge beloftevolle judoka’s, die zich keihard willen inzetten om te groeien in hun geliefde sport. “Na het moeilijke begin tijdens de eerste competities, begon die inzet pas echt resultaten op te leveren. Eerst verdienstelijke kampen, wat later enkele mooie ereplaatsen en steeds frequenter bronzen, zilveren en gouden medailles”, aldus hoofdtrainer Donaat Vandeburie. Vandaag telt Yama Arashi Bavikhove een 170-tal leden, waarvan 95 procent echt wel actief is en op de mat staat.

Bavikhove boven

De club kreeg enkele jaren onderdak in Bodyfit, verhuisde later naar de zaal van Café De Gilde en verhuisde in 2013 naar hun definitieve stek in de Vaernewijk. “Ondanks de talrijke deelnames aan competities met onze club, willen we zeker ook benadrukken dat het recreatieve aspect binnen onze club behouden blijft. Je moet vooralsnog plezier beleven aan de sport. Je moet het met je ziel doen”, zegt voorzitter Defoort. Het huidig bestuur bestaat verder uit Johan Dutoict, Luc Vancoillie en Henkie Vandeplassche. “Zoals iedere club is het niet evident judoka’s vanaf 15de of 16de te blijven motiveren voor zo’n keiharde sport, waar je hard moet voor werken om resultaat te behalen. Maar we hebben een heel sterke basis met veel jeugdige leden en werken ook veel rond extra activiteiten om de vriendschap sterker te maken tussen de judoka’s en ouders”, zegt hoofdtrainer Donaat Vandeburie, die als judoka afkomstig is uit Ingelmunster. Hij was er 25 jaar lid en ook 15 jaar jeugdtrainer. “De voorbije 13 jaar heb ik beide clubs gecombineerd: de jeugd bij Ingelmunster en de grotere bij Bavikhove, coachen en activiteiten organiseren voor beide clubs. Onlangs heb ik besloten mij definitief uit Ingelmunster te trekken en volledig voor Bavikhove te gaan.”

Naast het ‘inspannen’ op de tatami, is er af en toe ook plaats voor ontspanning naast de mat. Zo vindt er elk jaar een receptie plaats waar de laureaten in de bloemetjes worden gezet. Hiervoor wordt elke prestatie op competitie en de inzet op training door het bestuur bijgehouden. Ook organiseert het bestuur jaarlijks afwisselend een sportieve namiddag, een judoweekend en een kaartweekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier