Jubileumeditie van Clean Beach Cup geen reden tot vreugde

De Eneco Clean Beach Cup werd donderdag voorgesteld in het tramhuisje in De Haan, gastgemeente voor de tiende editie. Urbanus maakte een mooie tekening die geveild wordt ten voordele van het Zeepreventorium. © WK
Redactie KW

De Haan is op zondag 24 maart gastgemeente voor de tiende verjaardag van de Clean Beach Cup. “Maar veel valt er jammer genoeg niet te vieren. Wereldwijd komt er steeds meer plastic in zee terecht”, zegt organisator Sven Fransen. Dit jaar wordt er opgeruimd op 22 locaties, voor het eerst ook in samenwerking met surfclubs over de grens.

De moederorganisatie is de Surfrider Foundation, maar bij ons werd de Clean Beach Cup tien jaar geleden op de kaart gezet door het surfmagazine Swell waar Sven Fransen destijds de uitgever van was. “We hadden toen het lumineuze idee om de problematiek aan te kaarten vanuit de surf community: surfen is een schone sport, maar we zien onze speeltuin meer en meer in een drijvende vuilnisbelt veranderen”, aldus Fransen.

Tien jaar later geven de Belgische surfclubs nog altijd het goede voorbeeld: vorig jaar brachten ze voor de Clean Beach Cup bijna 3.750 vrijwilligers op de been die samen meer dan vijf ton afval van het strand ruimden. “Een mooi aandeel voor zo’n klein landje, zeker als je weet dat wereldwijd op meer dan duizend stranden aan de opruimactie wordt meegedaan”, zegt Sven Fransen.

Gemeente De Haan, de hoofdlocatie voor deze editie, wist met herbruikbare bekers, peukenbakken en frisdrank in flesjes de afvalberg van haar beachparty’s drastisch te reduceren en er geldt ook een verbod op wegwerpplastic op het strand. “Met ons nieuw initiatief ‘De Haan loves clean beaches’, waarbij we onze badgasten op tien verschillende locaties aanmoedigen om zelf actie te ondernemen, hebben we de ambitie om de milieuvriendelijkste badplaats van de hele kust te worden“, zegt toerismeschepen Marleen De Soete. “Cadzand en Duinkerke doen dit jaar ook mee, en Studio Brussel heeft beloofd om een tandje bij te steken”, besluit organisator Sven Fransen.

De zender gaat live vanuit de Windhaan, maar ook in de andere deelnemende kustgemeenten zijn er heel wat activiteiten voorzien. Het startschot wordt gegeven om 13 uur.

Meer info over de deelnemende kustgemeentes en surfclubs vind je op de website www.enecocleanbeachcup.be.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier