Jubileumeditie Panne Beach Endurance

Mountainbikers oefenen al volop voor de race. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op 21 november is het strand van De Panne opnieuw de beruchte locatie voor de 25ste editie van de Panne Beach Endurance voor mountainbikers. Een stevige uitdaging voor profs, maar zeker de ultieme challenge voor elke recreant!

De Panne Beach Endurance wordt niet voor niets ‘De Moeder aller Strandraces’ genoemd. Dit was de eerste strandrace voor mountainbikes in België en ook de enige die over één afstand loopt (52 kilometer), met heel wat hindernissen, waaronder de beklimming in camping ‘Le Perroquet’ bij de Franse grens. Velen kregen hier al letterlijk de wind van voren. Sommigen moesten hier in het zand bijten. Het blijft fietsen tegen de grens van je eigen kunnen. Van een dik sneeuwtapijt tot een stralende winterzon. Van vliegende storm tot een dichte mistbank. Maar het staat als een paal boven water: finishen in de Panne Beach Endurance is een sterke prestatie die iedere biker eens in zijn carrière moet meegemaakt hebben!

In het verleden stond er al heel wat schoon volk aan de start, zoals Frank Vandenbroucke en Filip Meirhaeghe. In recentere edities zien we tussen de strandspecialisten namen staan zoals de profrenners Laurens De Vreese, Timothy Dupont en de Zwitser Johan Jacobs. Bij de dames springen voormalig profrenster Grace Verbeke en ‘Strandkoningin van Nederland’ Pauliena Rooijakkers in het oog.

Grootste verandering voor deze editie zijn de meerdere jeugdreeksen. Sinds de invoering van de Kidsrace in 2011 werd gereden in één categorie (10-15 jaar). Vanaf 16 jaar moesten jongeren met de volwassenen meerijden. Dit jaar nemen renners van 10-16 jaar deel aan de Kidsrace in meerdere leeftijdscategorieën. De 17- en 18-jarigen starten bij de volwassen, maar hebben ook een eigen klassement.

Pannenaars kunnen gratis inschrijven via www.beach-endurance.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier