Jubileum voor Radio Kompas uit Diksmuide

V.l.n.r. zien we Wilfried Declerck, Dominique Remaut en Annelore Vanhooren. (foto MG)©marnix goemaere diksmuide
V.l.n.r. zien we Wilfried Declerck, Dominique Remaut en Annelore Vanhooren. (foto MG)©marnix goemaere diksmuide
Redactie KW

Radio Kompas blaast 40 kaarsjes uit. De radiozender groeide van een kleine piratenzender uit tot een gerespecteerd station. Ook vandaag kan je nog steeds luisteren naar Radio Kompas. Meer zelfs, je kan ook meekijken in de studio.

We schrijven 1981, als enkele muziek- en radiofanaten in een oude boerderij in Zande bij Koekelare de eerste klanken van Radio Kompas de ether in sturen. De zender was een van de zovele vrije radio’s die op dat moment, meestal illegaal en als piraat, muziek maakten voor zowel Jan met de pet als Fien met de hoed. Velen voelden zich geroepen, maar weinig van die pioniers overleefden de tijd. Sommigen werden opgepakt omdat ze niet voldeden aan de toen gestelde vereisten, anderen gaven er zelf de brui aan bij gebrek aan luisteraars. Radio Kompas bleef echter volhouden en niettegenstaande een periode van inactiviteit kwam de goesting weer bovendrijven en was de zender op 1 juli 2013, na zo’n 20 jaar, een nieuw leven beschoren.

Buitenbeentje

“Radio Kompas is altijd al een buitenbeetje geweest”, zegt Wilfried Declerck, die er van in het begin bij was. “We hebben ook steeds kunnen rekenen op prachtige medewerkers en een trouw luisterpubliek. Daardoor groeiden we in de jaren 80 uit tot veruit de meest beluisterde radio van het Houtland en de kustregio. De dj’s werden de BV’s van toen en de artiesten stonden in de rij om langs te komen bij ons voor een interview. Radio Kompas was ook een trendsetter op vlak van muziekkeuze en programmering, heel wat radio’s probeerden de stijl na te bootsen.”

Radio Kompas kreeg het net als vele andere radiozenders hard te verduren en het parket kwam verschillende keren langs om de zender het zwijgen op te leggen, maar Kompas kwam steeds terug. Het avontuur bleef echter niet duren, want in 1989 werd de zender opgeslorpt door grotere netwerken en verdween het uit de ether.

Nieuwe start

1 juli 2013 werd een tweede mijlpaal in de geschiedenis van Radio Kompas, want toen slaagden wijlen Jean-Marie Vandendriessche en Wilfried Declerck er in om samen met enkele kompanen de zender opnieuw de ether in te sturen. Radio Kompas is vandaag nog steeds te beluisteren op 105.8 fm vanuit Koekelare voor het Houtland en op 106.3 fm vanuit Oostende voor de kust. Ook via livestream kan de zender worden beluisterd.

Op zondagmorgen kan alles live mee gevolgd worden via Facebook, want dan wordt het programma ‘Vrienden van de radio’ uitgezonden vanuit de studio in Diksmuide. Dominique Remaut: “Samen met Wilfried Declerck en Annelore Vanhooren ontvang ik wekelijks op zondagmorgen, tussen 9 en 12 uur, gasten uit de regio voor een leuk interview of artiesten die hun nieuwste single komen voorstellen. Luisteraars kunnen via livestream zien wat er zich allemaal in de studio afspeelt. Wij beschikken vandaag over een prachtige ploeg medewerkers die zorgen voor de meest gevarieerde muziek. Op 16 oktober vieren we in zaal Ten Putte in Gistel trouwens 40 jaar Radio Kompas.”

(PB)

Wie meer te weten wil komen over Radio Kompas kan een kijkje nemen op www.radiokompas.eu.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.