Jozef Deleu wint Arkprijs van het Vrije Woord

Jozef Deleu met de Ark waarop voortaan ook zijn naam staat. © Babeth Albert
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Rekkemnaar Jozef Deleu (83), die naast auteur en dichter vooral gekend is als de stichter van ‘Ons Erfdeel’, ontving afgelopen weekend de Arkprijs. Met deze prijs, een erkenning voor iedereen die zich actief engageert voor de vrijheid van het denken en het woord, komt Jozef terecht in een indrukwekkend lijst, waar ook namen als Hugo Claus en Jef Geeraerts in prijken.

De prijs, in 1951 in het leven geroepen door Herman Teirlinck en ondertussen al toe aan zijn 70ste editie, werd in maart al toegekend. Door toedoen van de coronacrisis kon de ceremonie pas vorig weekend plaatsvinden. “Het is geen prijs waar je na afloop een dikke cheque mee naar huis krijgt”, liet Jozef zich ontvallen. “Het gaat vooral om de eer, weten dat een jury mij heeft uitgekozen om mijn naam op de zilveren ark te laten graveren, die al jaar en dag symbool staat voor de vrijheid van de taal.”

De jury baseerde zich op het indrukwekkende palmares dat Jozef de afgelopen decennia bijeen sprokkelde. Naast zijn meer dan dertig boeken, is de Rekkemnaar vooral gekend vanwege de passie waarmee hij taal en cultuur verdedigt. Hij haalde dan ook vlijmscherp uit, in zijn eigen stijl, toen de regering harde besparingen op de cultuursector aankondigde. Zijn grootste project is er trouwens eentje waarvoor hij zich nog steeds volop inzet: een culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. Naast zijn indrukwekkende carrière was het vooral het feit dat Jozef nooit iemand liet bepalen wat hij mocht schrijven, dat hem de 70ste Arkprijs deed winnen.

Diversiteit

Tijdens de ceremonie sprak erevoorzitter Lucas De Vos enkele lovende woorden. “Jozef heeft altijd over de grenzen heen kunnen zien. Hij weigerde zich op te sluiten met enkel maar gelijkdenkenden en begreep dat diversiteit belangrijk was. De Arkprijs 2020 gaat dan ook meer dan terecht naar Jozef Deleu, de markies van Rekkem.”

De plechtigheid en prijsoverhandiging vond plaats op zaterdag 3 oktober, in het huis van wijlen Herman Teirlinck in Beersel. Voor het eerst in lange tijd werd de overhandiging opnieuw in het huis van de oprichter gehouden. Voorgaande jaren kwam die eer toe aan de Antwerpse Galerie De Zwarte Panter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier