Joyce en Melodie openen eerste minicrèche in Sijsele

Joyce Verplaetse (27) en Melodie Reubens (28) richtten het gelijkvloers van Joyces huis in tot een aangename crèche voor 14 kindjes. © EV
Redactie KW

Bij de start van het nieuwe schooljaar opent in de Veldstraat 51 crèche ‘t Minitje. Joyce Verplaetse (27) en Melodie Reubens (28) komen hiermee tegemoet aan de vraag naar meer opvangplaatsen in de omgeving en de nood aan een crèche, naast de bestaande opvangplaatsen bij onthaalouders.

“Doordat we deze crèche samen zelfstandig oprichten, vermijden we enkele grote uitdagingen waarmee ouders te kampen krijgen bij een onthaalouder”, vertelt Joyce. “Als een van ons tweeën bezig is met het bereiden van het middagmaal, blijven de activiteiten doorlopen. Ook als een van ons ziek wordt, moeten de ouders niet halsoverkop op zoek naar andere opvangmogelijkheden voor die dag.”

Beide dames werkten al enkele jaren samen als kinderverzorgster in Westkapelle en besloten samen de stap te wagen om een eigen crèche op te richten.

Veel buiten spelen

“Het begon eigenlijk als een grap, maar geleidelijk aan werden de plannen almaar realistischer”, lacht Melodie. “We hadden beiden veel gelijklopende ideeën over hoe een ideale crèche er zou uitzien, hoe de organisatie zou verlopen en hoe we dat precies zouden aanpakken.”

Toen Joyce een jaartje geleden samen met haar man een woning kocht in de Veldstraat, viel ook het laatste stukje in de puzzel op zijn plaats. Joyce woont met haar man en zoontje op de eerste verdieping van de woning, zodat het gelijkvloers volledig kan worden ingericht om het de opvangkindjes naar hun zin te maken.

“We mikken op een veertiental kindjes, tussen 0 en 3 jaar. Omdat het een relatief kleine groep is, om de familiale sfeer te behouden én omdat we het belangrijk vinden dat de kinderen kunnen samenspelen, verdelen we de kinderen niet in verschillende groepen. Natuurlijk doen ze wel andere activiteiten of spelen ze in andere hoekjes om alle kinderen intellectueel te stimuleren.” Joyce en Melodie vinden het daarbij belangrijk dat de kinderen veel kunnen buitenspelen. De grote tuin is dan ook een grote troef van ‘t Minitje.

“Een van de kindjes die vanaf september bij ons verblijft, eet vegetarisch. Dat vormt geen probleem”

“Ook op het vlak van eten, hebben wij een duidelijk visie. Zo werken we samen met de plaatselijke boeren als leverancier van groeten, fruit, aardappelen en vlees. Verse vis komt ook geregeld op het menu te staan, dankzij onze beide vaders, die in de visserij werken.”

Quinoa, bulgur én friet

“Doordat we een minicrèche zijn, moeten we geen al te grote hoeveelheden eten maken, waardoor we ons kunnen focussen op de kwaliteit van het eten”, licht Melodie toe, die al staat te trappelen om hun gloednieuwe thermomix in gebruik te nemen. “Variatie in de voeding van kinderen is belangrijk om hun smakenpallet te laten ontwikkelen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we naast quinoa of bulgur ook wel eens frietjes zullen serveren.”

Op voeding als actueel thema, spelen Joyce en Melodie met plezier in. “Dat vinden wij tegenwoordig echt een noodzaak, want ouders gaan steeds bewuster om met voeding en dus ook die van hun kinderen. Een van de kindjes die vanaf september bij ons verblijft, eet bijvoorbeeld vegetarisch. Dat vormt geen probleem, we spreken gewoon goed af met de ouders en komen hen zo goed al mogelijk tegemoet in hun verwachtingen.”

Mailsysteem

Die lijn wordt doorgetrokken doorheen hun hele aanpak. “Het zijn de ouders die aangeven wat ze willen – en vooral niet willen – voor hun kindje. Daarmee houden wij zo goed mogelijk rekening en houden de ouders dagelijks op de hoogte via een mailsysteem, waar alles quasi automatisch wordt bijgehouden en die ouders ten allen tijde kunnen raadplegen.” ‘t Minitje heeft momenteel nog plaatsen vrij, op 18 en 19 augustus, telkens van 14 tot 18 uur, is er opendeurdag. (EV)

Meer info via de Facebookpagina van ‘t Minitje.