Joy Crul kijkt met bang hartje uit naar start van de wedvluchten

Joy Crul een jonge melker die de duivensport nog echt ziet zitten. (foto CLY)
Redactie KW

Als de wintersporten op hun laatste voeten lopen zijn er andere hobbyisten die zich opmaken voor de beoefening van hun hobby. Daarbij behoren de duivenliefhebbers en de vele vinkeniers in de regio. Maar hun toekomst is allerminst zeker.

De duivensport en de vinkensport: het zijn twee volkssporten die het naar leden toe al een tijdje heel moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden, maar niettemin nog heel populair zijn in Vlaanderen. Zo populair zelfs dat de Chinezen naar Vlaanderen komen afgezakt om er het kruim van de topduiven weg te kopen voor heel veel geld. Niet voor niets werd de duif Armando van de Ingelmunsternaar Joel Verschoot voor een recordbedrag van 1,5 miljoen euro verkocht. Dit betekent zonder meer dat de Vlaamse sportduif gegeerd is over de gehele wereld. Dit gegeven heeft de duivensport geen windeieren gelegd en her en der zijn er weer jonge mensen die het willen proberen want de duivensport is een heel toffe sociale hobby. Momenteel zet corona echter een en ander op de helling. Wij liepen alvast langs bij één van de jongste duivenmelkers uit de regio, Joy Crul uit de Kalbergstraat in Oostrozebeke. Joy Crul is met zijn 30 jaar echt een heel jonge liefhebber want meestal zien jongeren de duivensport niet meer zitten wegens te duur en voor sommigen te oubollig. We vroegen Joy hoe hij de duivenmicrobe te pakken kreeg.

Hokken

“Merkwaardig genoeg is hier geen sprake van vader-zoonbesmetting. Niemand in de familie speelt met de duiven. Ik leerde de duivensport kennen via een collega op het werk Jasper Verschoot en mijn buurman Godfried Vandestichele. Beetje bij beetje leerde ik de duivenstiel tot ik zeven jaar geleden besloot om er zelf mee te beginnen. Na een jaartje kweken ben ik gestart in 2014 in de oude hokken van wijlen Stijn Reynaert in de Sint-Amandstraat. Daar heb ik in totaal drie jaar gespeeld met jonge duiven en met enig succes. In 2016 won ik de WVV-competitie met jonge duiven. In 1917 verkaste ik naar Pittem waar in de Meulebekestraat enkele nieuwe hokken werden geplaatsten ook daar was ik succesvol door het winnen van de Interwestvlaamse Competitie met de zes eerste afgegeven jonge duiven. Intussen ben ik alweer verhuisd met mijn duiveninstallatie en wordt er een compleet nieuwe start voorbereid in al even nagelnieuwe hokken in de Kalbergstraat in Oostrozebeke. Daar heb ik met mijn vader Jean-Paul in de bedrijfsloods een hele rij nieuwe hokken getimmerd die intussen heel goed bevolkt zijn met jonge duiven. Ik zou zeggen dat ik met heel veel ambitie uitkijk naar de start van het nieuwe seizoen dat normaal van start gaat begin april.”

Nationale vluchten

Omdat de meeste duivenliefhebbers zich specialiseren in één of andere discipline vroegen we Joy hoe hoog hij de lat legt in de duivensport? “Ik moet zeggen dat mijn voorkeur uitgaat naar de zware halve-fond wedstrijden of beter bekend als de nationale vluchten voor jonge duiven. Snelheidsvluchten zijn niet aan mij besteed. Om die droom te kunnen waarmaken ben ik dan ook gaan aankloppen bij duivenmelkers die de goeie soort onder de dakpannen hebben zitten. Zo haalde ik duiven bij Anthony Maes, Joël Verschoot, Godfried Vandestichele, Geert Damman Filip Debacker, Dominique Velghe en Carl Vermeersch en Demuyt uit Veldegem. Uit deze rassen kweekte ik 90 jonge duiven aangevuld met nog eens 24 jaarse duiven. Met dit aantal moet het lukken om voldoende prijzen binnen te halen.”

We vroegen Joy tenslotte of hij beschikt over een speciaal recept om succesvol te zijn? “Kijk, wie speelt om met de duivensport geld te verdienen is er aan voor de moeite. Het is niet alleen een dure hobby maar een hobby waar ik heel veel plezier aan beleef. Het zien thuiskomen van de duiven na een harde race geeft een echte voldoening. De duivensport is ook een sociale hobby want de meeste van mijn vrienden komen uit de duivensport. Het is wel een intensieve hobby want het onderhoud van de hokken is heel tijdrovend. Omdat ik voltijds dakwerker ben samen met mijn vader probeer ik om na het werk de duiven met de beste zorgen te omringen want zonder inzet komen er geen prijzen”, besloot een heel enthousiaste jonge duivenmelker. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier