Jouw foto groot als een huis op een muur in Wevelgem?

© gf
Stefaan Lernout

Het is het moment om in die lade met oude foto’s te duikelen. Een familiefoto of huiselijk tafereel van eind vorige eeuw kan zomaar huizengroot in Moorsele in het straatbeeld verschijnen later dit jaar. In het kader van “The Crystal Ship” zoekt kunstenaar Mohamed L’Ghacham dergelijke foto’s als vertrekbasis voor zijn muurschildering.

Dit jaar komen er opnieuw drie muurschilderingen bij in Wevelgem. Daarvoor werkt de gemeente samen met het street-artcollectief ‘The Crystal Ship’, bekend van de muurschilderingen in Oostende. In 2020 krijgt elke deelgemeente een nieuwe muurschildering. In Moorsele gaat het over de muur op de hoek van de Witte Molenstraat, Vrijstraat, Oude Tramweg en Sint-Janstraat.

Om daar een kunstwerk aan te brengen, werd Mohamed L’Ghacham (1993) aangesproken, een schilder en muralist uit Barcelona die geboren is in Tanger, Marokko. Hij laat zich inspireren door oude foto’s van familietaferelen. “Daaroor zoeken we foto’s uit Moorsele”, zegt schepen van kunstenbeleid Kevin Defieuw. “We zoeken analoge kleurenfoto’s van voor het jaar 2000, bij voorkeur van familie of beelden met mensen in een huiselijke sfeer. Het moeten wel kleurenfoto’s zijn. We zoeken geen landschappen of straatbeelden.”

De kunstenaar maakte al eerder gelijkaardige kunstwerken, hij creëert scènes uit het dagelijks leven om hem heen, vaak gebaseerd op foto’s uit de late twintigste eeuw.

“De gesprekken lopen momenteel met kunstenaars voor de muur in Gullegem en Wevelgem”, vervolgt schepen Defieuw. “We maken die later bekend. De drie kunstwerken worden het weekend van 11 september op de muren aangebracht.”

Geïnteresseerde inwoners kunnen hun foto mailen naar vrijetijd@wevelgem.be voor maandag 25 mei, er mag een kort woordje uitleg bij maar het hoeft niet. Meer info www.wevelgem.be/streetart. Meer info over de kunstenaar vind je op http://www.mohamedlghacham.com/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier