Joske Markey uit Alveringem maakt alternatieve reisgids over Bachten de Kupe

Joske Markey is heel trots op haar boek over Bachten de Kupe. Ze hoopt nu dat vele mensen het in huis zullen halen en ervan zullen genieten. © AB
Redactie KW

Joske Markey (18) heeft een opvallend eindwerk afgeleverd. Ze maakte een alternatieve reisgids over Bachten de Kupe.

Joske Markey uit de Wydouwbeekstraat is de dochter van Ann Sampers en de kleindochter van Godelieve Page en wijlen Herman Sampers uit Izenberge. Eind juni rondde ze haar middelbare studies af op de kunstacademie in Brugge, een school die ze drie jaar lang enthousiast heeft doorlopen.

Academie

“Het creatieve zit heel erg in mij”, vertelt Joske. “Als kind tekende en knutselde ik heel graag en als opgroeiend meisje ging ik naar de kunstacademie. Eerst in Reninge en daarna nog twee jaar bij WAK (Westhoek Academie Koksijde, red.). Mama zag dat ik dat heel graag deed en gaf me de kans om op mijn vijftiende voor drie jaar naar de kunstacademie van Brugge te gaan. Heel erg spannend was dat voor mij! We kregen nog altijd algemene vakken als Nederlands en Frans, maar de focus lag toch flink op kunstvakken: schilderen, beeldhouwen, waarnemingstekenen, fotografie, grafisch ontwerp en ontwerp van mens in de ruimte. Dat laatste noemden wij mode, al hoorde onze docent dat absoluut niet graag. Eenvoudig uitgelegd: het was iets of iemand in de ruimte aankleden”, zegt ze.

Ik heb die drie jaar succesvol en met veel enthousiasme doorlopen en ben op deze school ook helemaal opengebloeid. Je kon er jezelf zijn en dat is toch heel positief. Wat ik beroepshalve wil doen, kan ik op dit moment nog niet zeggen. Ik heb recent een jobaanbieding in de Colruyt aanvaard, waardoor ik de tijd heb om na te denken over waar ik met mijn leven naartoe wil. Positief is ook dat ik ondertussen al wat geld verdien. Kunst maken is wat ik graag doe, maar om ervan te leven is dat veel minder evident. Anders gezegd: het is niet zo simpel om met schilderen of beeldhouwen je brood te verdienen, maar tijd brengt raad.”

Intensief

In het takenpakket van haar laatste middelbare jaar zat dus ook de opdracht om een eindwerk te maken, iets wat Joske heel intensief heeft aangepakt. Het resultaat van die opdracht is een opvallend mooi en heel aantrekkelijk boek van 195 pagina’s. “Ik heb een fotoboek over Bachten de Kupe gemaakt”, vertelt Joske trots. “Ik noem het een alternatieve reisgids vol charmante adresjes en personen uit Alveringem, Oeren, Fortem, Gijverinkhove, Izenberge, Leisele, Lo-Reninge, Pollinkhove, Veurne, De Moeren, Beauvoorde, Steenkerke, Lampernisse en Driekapellen. Het boek is geïllustreerd met hoofdzakelijk eigen foto’s, weetjes, nadenkertjes en illustraties. Ik probeerde het verschil te maken met de meer klassiekere reisgidsen. Door voor een aantrekkelijk en hedendaags formaat en lay-out te kiezen en door de sterkte van de foto’s. Zelf woon ik heel graag op het platteland”, zegt Joske overtuigd.

>> Info en contact via 0495 25 40 73 of joske.markey98@gmail.com.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide van vrijdag 12 augustus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.