Josiane en Hans dragen zorgen voor Oekense kerk

Josiane en Hans zijn het nieuwe kostersduo van de Sint-Martinuskerk.©STEFAAN BEEL (Foto SB)
Josiane en Hans zijn het nieuwe kostersduo van de Sint-Martinuskerk.©STEFAAN BEEL (Foto SB)
Redactie KW

Jacqueline Feys, die 46 jaar onafgebroken kosteres was in de Sint-Martinuskerk en net de kaap van 90 jaar heeft gerond, gaf eind vorig jaar de sleutels van de kerk en de sacristie door aan Josiane Beaumont en haar man Hans Vanhaute.

Josiane was al vele jaren de rechterhand van Jacqueline en neemt nu officieel haar taken over. Josiane (geboren in 1947) en haar man Hans (geboren in 1943) zijn door de jaren heen bekende Oekenaars geworden. Ze zijn respectievelijk van Moorslede en Menen afkomstig. Hans was tijdens zijn loopbaan bouwkundig tekenaar, zowel in loondienst als in zelfstandig bijberoep. Josiane zorgde voor het huishouden en deed aan professionele kinderopvang. Het gezin telt vier kinderen: Wim (gestorven in 2006), Jane, Jeroen en Andries. Wim (6 maanden oud) en Jane (2 jaar oud en geboren in India) werden geadopteerd. Jane is diensthoofd psychiatrie aan het AZ Sint-Jan in Brugge. Jeroen woont in Ieper en is fulltime in dienst van de Commonwealth War Graves Commission die de begraafplaatsen van het Gemenebeststrijdkrachten van beide wereldoorlogen onderhoudt. Andries werkt in hotel De Tuilerieën in Brugge en woont er ook. Julie, Silke, Josse, Jozefien en Thibo zijn hun kleinkinderen. In hun vrije tijd zijn ze vaak samen te voet op stap. Hans fietst ook graag.

Eerste lector

Josiane en Hans zijn in 1969 in Oekene komen wonen, eerst in de Stampkotstraat en later in de Kerkweg. In oktober vorig jaar verhuisden ze naar hun nieuwbouwappartement in residentie Joke, die zich situeert net bij het binnenrijden van Oekene. Beiden zijn actief in het lokale verenigingsleven: Josiane bij FERM en alle twee in het zaalcomité van PC De Regenboog en de missiewerking binnen de Pastorale Eenheid H. Vincent. “Ik was de eerste lector in de kerk in 1969”, herinnert Hans zich.

“Ik ben kosteres Jacqueline beginnen helpen toen de kerk binnenin een grondige renovatie heeft ondergaan; dat was in de periode van pastoor Maurice Nevejant”, vervolgt Josiane. “Er was toen veel kuis- en opruimwerk en zo ben ik beetje bij beetje betrokken geraakt bij de Sint-Martinuskerk. Onze taak bestaat erin de kerk te openen en te sluiten, alles klaar te zetten voor de erediensten, de lichten en kaarsen aan te steken, de altaarzeilen en de kledij van de priesters en misdienaars te laten reinigen, het klein te onderhoud te doen, … Voor de grote schoonmaak doen we een beroep op vzw Argos uit Ieper. Dat is een mobiele poetsdienst voor kerken en monumenten. Het is tevens een inschakelingsbedrijf waar mensen op tijdelijke basis tewerkgesteld zijn en opnieuw opgeleid worden voor de reguliere arbeidsmarkt. Alles verloopt in nauw overleg met pastoor Johan Loones en José Boone en André Fossez, respectievelijk voorzitter en secretaris van de kerkfabriek.”

Bijzondere sfeer

“Ons kerkje is relatief klein en ademt een bijzondere sfeer uit en is daarom zeer geliefd bij jonge trouwers. De akoestiek is uitzonderlijk en daardoor zeer geschikt voor onder andere de concerten van de vzw ‘OekeneInviteert’ onder de leiding van Joris Olivier. Bij al deze gelegenheden moeten er vele afspraken gemaakt worden. Gelukkig wonen we dichtbij en kunnen we, indien nodig, snel over en weer”, klinkt het.

“We zijn blij en dankbaar dat we al vele jaren kunnen meewerken aan de verdere uitbouw van het sociale weefsel hier in Oekene. Als kostersduo zullen we nog meer dan voorheen in en rond de kerk te vinden zijn”, glimlachen Josiane en Hans. Ze kijken nu al verlangend uit naar de postcoronatijden. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier