Jos Deforche uit Ruddervoorde bouwt aan toekomst voor Oegandese kinderen

Jos Deforche met een deel van de bouwvakkers van de school in Kagganda. Het merendeel van de arbeiders durft echter niet op de foto, omdat ze dan denken dat ze hun ziel zullen kwijt zijn. © gf
Redactie KW

De officiële opening van een nieuwe school in Oeganda waar Jos Deforche met zijn organisatie vzw Creating Power jaren aan gewerkt heeft, zou tijdens de paasvakantie een hoogtepunt geweest zijn in zijn leven. Helaas, het coronavirus heeft daar anders over beslist.

“Er is altijd een rode draad in mijn leven geweest: andere mensen helpen, zowel privé als op het werk. Toen ik met pensioen ging, keek ik uit om de vrijgekomen tijd nuttig te besteden. Niets doen is mijn dada niet”, vertelt Jos Deforche uit Ruddervoorde. “Toen mijn dochter terugkwam van haar vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika en foto’s toonde van wat ze daar had meegemaakt, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats.”

In 2011 is Jos voor het eerst samen met zijn dochter naar Afrika gegaan, naar Oeganda. “Een maand in de brousse leven was voor mij een schok, op alle gebied. De confrontatie met armoede en honger bracht me toen helemaal van de kaart”, zegt hij eerlijk. “Maar het maakte een passie in mij los. Sindsdien ben ik actief in het delen van mijn technische kennis en levenservaring. Het is een levensdroom die in vervulling gaat. Iets voor anderen doen, het zit in mijn genen.”

“Twee jaar later hebben we de vzw Creating Power opgericht en sindsdien ga ik elk jaar voor een drietal maanden naar mijn tweede thuis in Oeganda. Iets kennen en kunnen is de hoeksteen van een beter leven. Daarom is onze hoofdbekommernis onderwijs en alles wat daarbij komt kijken”, motiveert Jos. “Wanneer je in Oeganda Engels spreekt, dan kan je het waarmaken. Daarom zijn scholen en onderwijs heel belangrijk. Fondsen aantrekken om dit te realiseren is de eerste en zeer belangrijke opdracht.”

Schoolgeld sponsoren

Sinds de start in 2013 steunt de vzw de Mgr. Ngobya school in Oeganda. Het is een schooltje met negen kleutertjes dat werd opgericht door Matilda Annet Nakaggwa in 2009. Zij is vroedvrouw, verpleegster en sinds kort verkozen bij het Nationale Rode Kruis van Oeganda als vertegenwoordiger van de regio Masaka. “Net zoals wij is ze ervan overtuigd dat een goede opleiding het begin is van een beter leven, want zo heeft ze het ook zelf ervaren”, gaat Jos verder. “Haar eigen school sponsort ook kinderen van wie de ouders het schoolgeld (tijdelijk) niet kunnen betalen. Ook Creating Power neemt hier actief het voortouw. Nu zijn er 62 kindjes die sponsoring van mensen uit België en uit Nederland ontvangen. We zijn daar bijzonder blij en dankbaar voor.”

De school groeide razendsnel van 60 kinderen naar 240 kinderen. Gelukkig was er in 2013 een nieuwbouw gestart, op een stuk grond geschonken door een Zweedse familie. Het nieuwe schooljaar 2018 startte in de gloednieuwe klassen nog ruikend naar beton maar verre van afgewerkt. Er zijn nu 16 ruime klassen, twee slaapblokken met binnenin toiletten en douches.

Zonnepanelen

Water is in Oeganda zeer belangrijk.We zijn bij de gelukkigen die aangesloten zijn op het stadswaternet. Helaas is er veel dagen geen druk aanwezig, of is het water gekleurd”, nuanceert Jos. “Alle daken hebben we nu aangesloten op meerdere regenwatertanks met een totale capaciteit van 14.000 liter. Een zeer grote aanwinst, ook voor de buren die bij ons mogen tanken.”

De vele stroomonderbrekingen zorgen er wel voor dat er ‘s avonds geen lessen kunnen gegeven worden. “De hele streek zit dan in het pikdonker. Een heel gevaarlijke toestand want inbrekers schieten juist dan in actie. Daarom plaatsten we dit jaar zonnepanelen, aangesloten op batterijen”, kondigt Jos aan. “Bouwen is één kant van ons project, onderwijs is een ander die een grote hap uit het budget haalt: de zorg voor het onderwijzend personeel, de kinderen, de uitrustingen om les te geven, de boeken, het schrijfgerief, het lespakket, eten en drinken want iedereen eet op school, personeelslonen, energie, belastingen, transport, telefoon en het onderhoud van al die gebouwen…”

Gelukkig krijgt de vzw sponsoring van de provincie West-Vlaanderen, de gemeente Oostkamp, tal van bedrijven en van veel gewone mensen. “Onlangs was er nog een oliebollenverkoop in het Ruddervoordse ontmoetingshuis ‘Tope’ die extra centjes opbracht. Elke euro is broodnodig. De dankbaarheid van de kinderen, hun ouders en de school ter plaatse is groot. Voor hen doen we het, het gaat om hun toekomst.” Maar door de coronavrees zijn alle scholen nu gesloten. “Geen eten meer, vervuild water drinken, spelen met vriendjes in de school is er niet meer, nu is het spelen op de straat, of helpen op het land. Van afstandsonderwijs is er geen sprake”, weet Jos.

“Blijven steunen”

Het openingsfeest in de paasvakantie was tot in de puntjes voorbereid: zingen, dansen, gedichtjes opzeggen, kleurige kledij en slingers lagen klaar, tenten en geluidsinstallatie waren besteld, uitnodigingen uitgedeeld, vlaggen wapperden al, speeches waren voorbereid en vertaald. “We geven de moed niet op. Mensen kunnen ons blijven steunen. De kinderen sturen dan een zelfgeschreven briefje, er volgen schooluitslagen en veel foto’s. We houden nauw contact.”

(Piet Himpens)

Info: info@creatingpower.be, 0495 24 20 13 (Jos), rekeningnummer vzw Creating Power BE06 9730 9945 2922 en upcomingkidsuganda.wordpress.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier