Joris Denoo uit Heule wordt de eerste Torhoutse stadsdichter

Joris Denoo heeft er zowaar een beker bijgehaald om zijn Torhoutse stadsdichterschap te vieren.©Johan Sabbe
Joris Denoo heeft er zowaar een beker bijgehaald om zijn Torhoutse stadsdichterschap te vieren.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

De bekende schrijver Joris Denoo uit Heule wordt de eerste Torhoutse stadsdichter. Hij werd door de jury verkozen uit de in totaal acht kandidaten die naar de titel dongen. Joris is oorspronkelijk uit Torhout afkomstig en heeft er 38 jaar lesgegeven aan de lerarenopleiding.

De zeven andere kandidaten voor de titel van stadsdichter waren Marc Coulier, Dirk De Bosschere, Kristien Demeulenaere, An Dewulf, Isolde Mák, Kris Passchyn en Peter Sap. Laatstgenoemde werd met zijn gedichten in het dialect ook als serieuze kanshebber beschouwd, maar moest uiteindelijk de duimen leggen voor Joris, sowieso de man met de grootste naam en faam in de literaire wereld.

Vlot leesbare en toegankelijke poëzie

De jury bestond uit voorzitter Greta Naert, Anna Crevits, Marieke De Maré, Sylke Vanrietvelde en Bert Deceuninck. Dat vijftal kreeg van elke kandidaat vier anoniem ingezonden gedichten onder ogen. Na een geanimeerde discussie werd Joris Denoo als laureaat aangeduid. Hij blijft de functie twee jaar uitoefenen, waarna er een opvolger wordt verkozen. De stadsdichter ontvangt een vergoeding van in totaal 2.000 euro.

“We zochten iemand met een eigenzinnige en originele kijk op het Torhoutse reilen en zeilen”, zegt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. “Sowieso moest hij of zij in Torhout wonen of een nauwe band met onze stad hebben. Ook de verstaanbaarheid, vlotte leesbaarheid en toegankelijkheid van de gebrachte poëzie vinden we belangrijk.”

De Schrijver van Miljarden Flarden

Joris Denoo (67), die zijn coronakapsel al veel langer draagt dan het virus bestaat, is de oudste van de zes kinderen van Simonne Van Thomme en wijlen Michel Denoo uit de Aartrijkestraat in Torhout. Hij is na zijn huwelijk in 1976 naar Heule verhuisd, het dorp van zijn vrouw. Hij bleef niettemin een nauwe band met de stad van zijn jeugd behouden, want hij heeft er 38 jaar taal en literatuur onderwezen aan de normaalschool, nu de lerarenopleiding Vives. In 2013, toen hij 60 was, ging hij met pensioen.

Joris heeft een boekenkast vol proza en poëzie bijeengeschreven, van jeugdboeken tot zijn momenteel razend populaire Miljarden Flarden op Facebook, waarvan hij aan het 574ste stukje toe is. Hij heeft in Vlaanderen en Nederland diverse literaire prijzen gewonnen.

“Het doet me groot plezier dat ik stadsdichter word”, zegt hij. “Ik wil de Torhoutenaren niet enkel met gedichten verwennen, maar ook graag met hen aan de slag gaan om hen via workshops zélf aan het dichten te krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier