Joris (39) droomt van innerlijke rust, nog steeds: “Tijd om jezelf vast te denken”

Joris: "Ik ben beter in het leggen van het artistieke ei dan in het plannen ervan." © Greetje Van Buggenhout
Redactie KW

Joris is theater- en televisiemaker, hij maakte Radio Gaga, De Weekenden en Gentbrugge. Al jaren worstelt hij met rustgewoel en zoekt hij naar content zijn met zichzelf. “Al die balletjes in de lucht houden is moeilijk, soms mag er ook eentje vallen.”

“Vandaag gaat het relatief goed met mij. Ik verdraag deze situatie beter dan ik ooit had kunnen vermoeden. Ik heb altijd een heel drukke agenda en een vol leven, meestal vier kinderen in huis en een vriendin met rare werktijden, maar dat heb ik graag zo. Nu is een groot deel daarvan stilgevallen. Dat wringt soms, want ik kan niet stilzitten. Maar het is niet anders. We zijn nu met z’n allen verplicht om even stil te staan en ons Dirk De Wachtergewijs wat te vervelen. Dat is hier nog niet echt aan de orde, want er zijn voldoende kinderen om bezig te houden. Toch bereik ik langzamerhand het punt waarop het wel lang genoeg heeft geduurd.”

Joris is door en door een extravert, die zich oplaadt aan ontmoetingen en sociaal contact

“Ineens elk uur van de dag thuis zijn met mijn gezin is wel een zoektocht, ja. Ik ben een vogel die graag af en toe uitvliegt, om wat energie en lucht te krijgen. Gelukkig mogen we wel nog wandelen en zo. Ik heb een speciale corona-aflevering gemaakt over Gentbrugge, maar verder is het meeste werk wel stilgevallen.”

“Binnenkort gebruik ik die ellendige Zoom om nog eens met mijn therapeut te babbelen”

“Ik heb nu vaak van die ellendige Zoom-gesprekken met tien mensen tegelijk en vind dat eerlijk gezegd nog vermoeiender dan vergaderen. Maar bon, ik ben sowieso al geen goede vergaderaar.”

Innerlijke rust en mildheid

De vraag of hij al wat dichter bij de innerlijke rust is gekomen waar hij destijds van droomde, vindt hij best confronterend. “Die zoektocht is nog zeker relevant in mijn leven. Ik ben nog altijd, met de nodige ups en downs, op zoek naar rust en mildheid voor mezelf.”

“Dat vind ik in deze situatie belangrijker dan ooit. Hardleers als ik ben, mag het zelfs wel langer duren, zodat ik mezelf er ten volle bewust van kan worden. Alle balletjes in de lucht houden gaat niet altijd, je mag er soms eentje laten vallen. Beperk ze tot wat voor jou de essentie is. Maar we zijn pas drie jaar verder hé, geef me nog twee jaar en ik hoop er te zijn.”

Joris kijkt tevreden terug op het parcours dat hij tot nog toe heeft afgelegd. Hij is het meest trots op De Weekenden, al is daar het minst over gezegd en geschreven. “Dat programma blijft aan mijn ribben kleven. Het was heel erg van betekenis voor mijn groei als persoon en als tv-maker.”

“Gentbrugge was een programma dat ik echt graag wilde maken. Ik las laatst een niet heel goede recensie over onze corona-aflevering, waarin nogal meewarig werd gedaan over onze goedaardige en optimistische toon. Maar ik vind het mijn morele plicht om ook dat soort programma’s af en toe te maken, want er zijn al genoeg heftige dingen op tv te zien.”

Jezelf vastdenken

Joris gebruikt de extra tijd nu om na te denken over zijn artistieke plannen en dromen. Al doet hij dat toch liever al doende: “Ik ben beter in het leggen van het artistieke ei dan in het plannen ervan.”

Hij beschouwt al die tijd als een cadeau, al kan het ook averechts werken. “Er is nu meer tijd om na te denken en naar jezelf te kijken, maar je kan jezelf ook vastdenken. Daar heb ik wel wat last van. Als je voordien al een soort talent had om jezelf de dieperik in te denken naarmate de uren verstrijken, dan is dit niet zo’n goede periode. Voorlopig heb ik wel voldoende verstrooiing, maar misschien gebruik ik binnenkort toch maar die ellendige Zoom om nog eens met mijn therapeut te babbelen.”

Joris Hessels (39), tv- en theatermaker

Joris werd geboren in Sint-Niklaas. Hij woont samen met zijn vriendin Evelien (34) en nieuw samengesteld gezin in Gentbrugge. Hij is de papa van Oscar (8) en Néron (1,5), en de pluspapa van Nand (10) en Mona (8).

(door Talitha Dehaene)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.