Joren Vandenbroucke laat West-Vlamingen virtueel op café gaan

Joren Vandenbroucke plaatste zijn project vorige week online. (GF)
Redactie KW

Nog eens een praatje slaan in de favoriete stamkroeg met een pintje in de hand. Het is iets waar velen dezer dagen naar uitkijken. Poperingenaar Joren Vandenbroucke komt ondertussen met een ideale tussenoplossing. Met zijn eindwerk ‘WUK’?! kan je aan de hand van virtual reality’ op bezoek in een typisch West-Vlaams café. Het is meteen ook de eerste volledig West-Vlaams gesproken virtuele beleving.

West-Vlaams is een wereldtaal. Dat is nog maar eens bewezen. Met ‘WUK?!’ is er nu ook een ‘virtual reality’-ervaring in het Algemeen Beschaafd West-Vlaams, zoals bedenker Joren Vandenbroucke het zelf omschrijft. De Poperingenaar, ex-journalist van deze krant, studeerde dit jaar af aan het KASK in Gent. Begin vorig jaar ontstond het idee voor WUK?!, toen Joren een project voor zijn eindwerk moest kiezen. “Het kwam vrij plots, op basis van enkele tekeningen die ik al had gemaakt”, vertelt Joren. “Het leek me leuk om mensen te laten kennis maken met onze charmante cafés, waar ik zelf ook graag langs ga.”

Cafégangers

In WUK?! treedt de bezoeker binnen in café het Hoekse, waar tussen pot en pint nog echt West-Vlaams gepraat wordt. Uitbaatster Leona houdt de zaak al meer dan 50 jaar open met haar typische Poperingse tongval. Verder vinden we nog de genoemde archetypen: de tooghanger die de koers wil zien, een vogelpikspeler wiens pijlen hem lijken tegen te werken, de inerte jongere die op zijn smartphone kijkt en ga zo maar door. De stemmen van de cafégangers werden ingesproken door leden van Toneelkring Ic Dien uit Poperinge.

“Nu alle cafés gesloten zijn, hoop ik de mensen toch even hun miserie wat te laten vergeten met deze VR-ervaring”

Joren Vandenbroucke plaatste zijn project vorige week online, zodat de hele wereld nu de kans krijgt om plaats te nemen in een echt West-Vlaams café. “Het eerste doelpubliek blijft natuurlijk de West-Vlaming, maar ik wil het zeker ook aan andere mensen aanraden, zelfs in het buitenland. Daarom is er ook een Engelstalige ondertiteling en bijhorende naam: ‘The West Flemish Pub Experience’.” De jury die over het project moest oordelen in september, was positief. “Ze waren wat overdonderd”, legt Joren uit. “Ik was namelijk de eerste van mijn richting animatiefilm aan het KASK die met een VR-project op de proppen kwam. Daardoor heb ik het ook voornamelijk zelf moeten uitzoeken hoe alles in zijn werk ging, maar gelukkig had wel een kameraad die mij kon helpen. Dit smaakt wel naar meer. Ik heb nog geen specifieke plannen, maar ik kijk er zeker naar uit om binnen dit thema nog animaties uit te werken. Maar laten we eerst beginnen met dit project. Nu alle cafés van West-Vlaanderen en daarbuiten gesloten zijn, hoop ik de mensen toch even hun miserie wat te laten vergeten met deze VR-ervaring. Hopelijk kan dit virtueel café de pijn en het gemis wat verlichten.” (LR)

The West Flemish Pub Experience is hier terug te vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier