Jordy Steurbaut (15) bouwt stadion van Zulte Waregem na in Minecraft

Jordy Steurbaut bouwt in Minecraft tal van voetbalstadions na. © OV
Olaf Verhaeghe

De 15-jarige Jordy Steurbaut uit de Broekstraat in Waregem heeft de bouwwoede stevig te pakken. Niet met bakstenen en cement, wel op het populaire PlayStation-spel Minecraft. De tiener bouwde er het Regenboogstadion van zijn favoriete club tot in de kleinste details na. “Er volgen nog andere stadions, maar van dat van KV Kortrijk blijf ik weg”, knipoogt hij.

De snelheid waarmee Jordy Steurbaut (15) door de virtuele wereld van het populaire Minecraft vliegt, is indrukwekkend om te zien. Minecraft is een computerspel dat je op verschillende consoles kan spelen en waarin je in een heel uitgestrekt gebied blokjes kan plaatsen. “Ik speel het zelf op de Playstation, maar je kan het dus ook op de computer of op draagbare consoles spelen”, vertelt Jordy. “Er zijn twee speltypes: survival, waarbij je vertrekt in een bestaande wereld en moet zien te overleven, en creative, waarin je vertrekt van niets en aan het bouwen kan slaan.” Vooral dat tweede draagt zijn voorkeur weg. “Je kan daar echt al je creativiteit in kwijt en er zijn weinig limieten. Dat trekt mij persoonlijk mee aan.”

En of hij creatief is. In zijn zoektocht naar een leuk Minecraft-projectje stootte Jordy al snel op de club van zijn hart. “Al zolang ik me kan herinneren ben ik grote fan van Zulte Waregem”, glimlacht hij. “Mijn vader Jean-Denis trouwens ook. Bij de thuismatchen, in een normaal seizoen dan toch, vind je ons altijd in de tribune. En zelfs bij uitmatchen zijn we er graag bij.”

Jordy Steurbaut (15) bouwt stadion van Zulte Waregem na in Minecraft

Ook voetballen doet Jordy bij Essevee, bij de provinciale U15. Dat Jordy als bouwproject dus meteen aan het Regenboogstadion dacht, is geen verrassing. “Ik werk op basis van foto’s die alle hoeken van het stadion tonen. Beginnen doe ik met het veld, dat is natuurlijk het makkelijkste. Hoe hoger je komt en hoe meer details je erin steekt, hoe ingewikkelder. Het is stap per stap werken, ik denk dat ik aan het stadion van Essevee toch zeker 10 uur bezig ben geweest. En je moet er echt wel met je gedachten bij zijn. Ik was er zo’n vier jaar geleden al eens aan begonnen, maar als ik daar nu op terugkijk, zie ik hoe dramatisch dat resultaat was.” (lacht)

Zelfs Mikael Soisalo, mijn favoriete speler van Zulte Waregem, stuurde een complimentje

Nu is hij wel bijzonder trots op zijn Regenboogstadion. Jordy deelt zijn bouwwerken op zijn eigen YouTube-kanaal JoRre. “Mijn droom is om professioneel YouTuber te worden. Het zou leuk zijn mocht ik met dit soort projectjes naam beginnen maken. Bij Essevee zelf vonden ze mijn werk alleszins de moeite. Zo kreeg ik via Facebook een berichtje terug van de club en ook Mikael Soisalo, mijn favoriete speler van Zulte Waregem, stuurde een complimentje. ‘Nice’ met een duimpje. Dat doet wel deugd”, glimlacht Jordy.

Ronde stukken

Intussen is de jonge Waregemnaar ook klaar met het stadion van Oostende, werkte hij aan de Bosuil van Antwerp FC en denkt ook aan het Jan Breydelstation van Club Brugge. “Die laatste wordt wel een stuk moeilijker, vrees ik. De hoeken van Jan Breydel zijn bijna helemaal dicht en er zitten ook een aantal ronde stukken in. Niet evident. Of ik het Guldensporenstadion van KV Kortrijk zal bouwen? Neen, daar blijf ik ver van weg”, lacht Jordy luid.

“In de reacties op mijn YouTube-video’s zijn er mensen die vragen naar het AFAS-stadion van KV Mechelen en Am Kehrwerg in Eupen. Die voeg ik zeker ook nog toe aan mijn lijstje. Wie weet bouw ik ooit alle stadions in België. Dat zou echt prachtig zijn.”

Info: alle video’s van Jordy vind je terug via zijn YouTube-kanaal JoRre_YT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier