Jordy Spyt bedenkt digitale versie jeugdhuis Jakkedoe

Jordy Spyt, de oprichter van PAK en het Pakhuis, in jeugdhuis Jakkedoe met enkele leden van het Pakhuis in chat. (gf)
Redactie KW

Dankzij Jordy Spyt gaat Jeugdhuis Jakkedoe weer open, maar dan online via ‘het Pakhuis’. Op die manier kunnen jongeren elkaar blijven ontmoeten tijdens deze lockdownperiode. “Onze leden leren elkaar kennen, inspireren elkaar en dagen elkaar uit. Door hen een plek te geven om sociaal te zijn, proberen we de leden in deze tijden te steunen”, aldus initiatiefnemer Jordy.

“PAK staat voor Project Arts Kollektief, dat is een collectief van creatieve jongeren die projecten ontwikkelen en een voortvloeisel uit mijn bachelorproef sociaal-cultureel werk aan Vives Kortrijk. We proberen een brug te slaan tussen de jongeren en de omgeving. Het doel is om hen meer slagkracht te bieden en zo meer impact te laten hebben op hun werk. We doen dit allemaal vanuit het Jeugdhuis Jakkedoe. Hiernaast werkt men ook aan een kunstexpo, ‘De project arts Kollektief expo 2021’, in samenwerking met Ten Anker. Dat zal in april/mei volgend jaar plaats vinden”, zegt Vijvenaar Spyt.

Online lockdownparty

“Het idee van het digitale jeugdhuis is ontstaan omdat ik opmerkte dat er tijdens de coronacrisis veel jongeren eenzaam zijn, afgezonderd van hun vrienden. Om hen hierbij te helpen wilde ik een plek maken waar ze terecht konden om sociaal contact te hebben.”

“Het online jeugdhuis is een ruimte, specifiek gebouwd om de jeugdhuiservaring na te bootsen, maar dan met het verschil dat alles virtueel gebeurt. Workshops, educatie en activiteiten gebeuren allemaal online. We zijn nu bezig online knutselworkshops en een online escape room aan het uitwerken. Daarnaast hebben we een educatief gedeelte over het coronavirus, waar een van onze leden die geneeskunde heeft gestudeerd, op een wetenschappelijke manier de vragen van de andere leden beantwoord. Als kers op de taart zijn we bezig aan een online lockdownparty, meer info daarover volgt de komende maanden.”

“We proberen onze leden te prikkelen met opdrachten”

“We hebben namelijk verschillende kamers in Het Pakhuis, waar je kan videochatten. Als je in een videochat zit dan kan je de jukebox aanleggen zodat iedereen in die groep het liedje hoort. We hebben ook virtuele kamers om samen te gamen. Daar kan je samen met je vrienden een videospel of een online bordspel spelen.”

Toog als centrale hub

“Onze toog is de centrale hub waar je kan praten met mensen. Je kan er een virtueel drankje bestellen die onze bar moderator dan doorstuurt via de chat. Verder hebben we nog een creatieve groep waar je ideeën kan posten. Dat kan gaan van kunst, tot je zelf bereide eten. We proberen bovendien onze leden te prikkelen met opdrachten. Er is een open atelier, waar je creatief kan zijn. En als laatste hebben we nog een groep om samen thuis te werken of te studeren met op de achtergrond bibliotheekgeluiden.”

“Het is nog maar een nieuw concept, maar de laatste tijd krijgen we veel leden bij. We naderen nu de 70 leden en we groeien elke dag. We proberen dan ook mensen aan te spreken die in eerste instantie niet naar Jakkedoe zouden komen. Door de doelgroep op een duurzame manier te selecteren vermijden we een leegloop na corona. Natuurlijk zien we nu ook mensen uit het jeugdhuis toekomen met de sluiting van de werking. Mensen uit jeugdhuizen en verenigingen die nu moeten sluiten zijn meer dan welkom. Maar evengoed mensen die gewoon willen gamen in de zetel of aan de toog hangen. Het Pakhuis is universeel en overkoepelend. Zo hebben we mensen uit Desselgem, Waregem, Kortrijk, Ieper, Gent, Antwerpen, Sint-Niklaas, Nederland en zelfs een kunstenares uit Mexico die geregeld langskomen.”

“Om een zo groot mogelijk publiek te lokken, hebben we gekozen voor het laagdrempelige chatprogramma Discord. Het enige wat geïnteresseerden moeten doen is op onze link klikken en je wordt naar Het Pakhuis geleid. Het enige wat je dan nog moet doen is een account aanmaken. Heel simpel dus!” besluit Jordy. (GDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier