Joost Spillebeen is nieuwe voorzitter van Tieltse carnavalsorde van de 3 Sleutels

Joost Spillebeen: "Het doet deugd dat de lokale handelaars ons nog blijven steunen." © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Van autocross naar carnaval: het is voor Joost Spillebeen (50) maar een kleine stap. De man die bijna drie dagen per week in de Limburg werkt, volgde Etienne Cool op als voorzitter van de Orde van de 3 Sleutels. “Een monument opvolgen is nooit gemakkelijk. We leggen wel nieuwe klemtonen, maar het blijft niet eenvoudig om jongeren te overtuigen om mee op de kar te springen.”

We spreken Joost Spillebeen op een zondagmiddag in het Textielhuis, net voor hij met andere leden van de Tieltse Orde van de 3 Sleutels met tractor en wagen naar de carnavalsstoet in Zwevezele zal vertrekken. “Het groepsgevoel zit goed”, lacht Joost, die voor de hele groep een grote kom soep heeft gemaakt. “Anja en Bjorn zorgden voor brood en beleg, dat is leuk. We hebben geen vast lokaal meer. Er zijn veel horecazaken die ons voluit steunen, zodat het uiteraard onze plicht is om regelmatig te verleggen. Ook buiten het seizoen doen we dan eens onze ronde naar horecazaken, die buiten het centrum zijn gelegen.”

Autocross

Joost Spillebeen vertelt het met sprekend gemak. Net zoals hij vroeger met wagens croste. “Ja, de autosport. Een dure sport, weggesmeten geld. Maar dat denk je pas vele jaren later. Op het moment zelf beleefde ik er veel plezier aan. Ik leerde de autocross kennen door een crossfamilie uit Izegem. Ze hadden een handel in groeten en fruit en kwamen bij ons thuis regelmatig over de vloer.”

Zo rol je daarin en voor Joost het goed en wel besefte, reed hij zelf rondjes op het toenmalige Mandescircuit of op andere autocrossen. “Vandaag ben ik nog altijd een grote liefhebber van de autosport. Ik volg alle rally’s in ons land. Dit seizoen zal ik er eentje missen omdat die net op onze jeugdverkiezing valt. Ik hou van de ambiance van rally’s, de sfeer, de vriendschap, de gemoedelijkheid en ook van de sport zelf.” Maar zelf nog rally’s rijden, nee. “Ik heb wel twee favorieten: Vincent Verschuere en Paul Lietaer. Ik sleutelde vroeger ook aan wagens. Anders is het totaal onbetaalbaar.”

“Er was vroeger alleen carnaval, die tijd is al heel lang voorbij”

In 1989 kwam Joost Spillebeen in Tielt wonen. “De interesse voor carnaval was altijd aanwezig. Ik leerde toen een aantal nieuwe mensen kennen en nam in 2013 deel aan de verkiezing.” Een jaar lang was Joost de stadsprins. “Vorig jaar maakte Etienne Cool bekend dat hij als voorzitter zou stoppen. Ik heb mezelf geen kandidaat gesteld om hem op te volgen, maar het zijn de leden die het uitdrukkelijk aan mij hebben gevraagd. Ik ben graag voorzitter van deze goede groep. De taken in het bestuur zijn goed verdeeld en iedereen vult die naar eigen vermogen in. We waren onlangs nog in Gross-Gerau. Het was leuk om zien hoe iedereen goed aan elkaar hangt.”

Tomorrowland

Uitgaan, pinten drinken… Het carnaval is veel meer dan dat. “Het klopt uiteraard dat er wordt gedronken, maar we hebben bij ons – hout vasthouden – gelukkig nog geen baldadigheden of andere miserie gekend. Het moet plezierig blijven! Dat is en blijft nog altijd het doel van een carnavalsfeest. Maar zoals in elke vereniging hebben ook wij het moeilijk om voldoende jongeren te vinden. De jeugd heeft nu zoveel momenten en mogelijkheden om uit te gaan. Er is vroeger een periode geweest dat er alleen maar carnaval was. Die tijd is natuurlijk voorbij.”

Dat betekent echter niet dat de Orde van de 3 Sleutels geen inspanningen doet om meer jongeren te lokken. “De zoon van een vriendin van een carnavalsgroep uit Genk is een bekende dj. Hij stond al op Tomorrowland en komt de beats aan elkaar draaien op de pronkzitting. Dat is iets nieuws. We hopen dat we daarmee ook jongeren naar de Europahal kunnen lokken. Het wordt afwachten, maar we duimen dat het een succes wordt. Dan kan de trein weer voor jaren op de goede sporen zitten. Het is voor iedereen zoeken naar een betere formule. Je kan er ook geen volledig schlagerfestival van maken. Vergeet niet dat de artiesten veel geld kosten. Gelukkig kunnen we ook dit jaar weer rekenen op veel sponsoring. Het doet deugd dat de lokale handelaars ons nog blijven steunen.”

“Nee, een zwart gat ken ik niet. Na het carnaval is het weer tijd voor de rally’s”

Financieel rond blijven draaien, is niet eenvoudig. Maar het lukt. “Het is zeker niet gemakkelijk. We moeten nog meer inspanningen doen, maar je moet het ook allemaal ernstig bekijken. Soms kan je zelf ook op een aantal uitgaven besparen.”

Groep verruimen

De nieuwe voorzitter zou ook meer deelnemers willen voor de verkiezing, maar dat zit er nog niet in. “Het blijft soms in een te kleine kring van dezelfde mensen. Het moet mogelijk zijn om die groep te verruimen. Ik begrijp dat jongeren niet staan te springen. Combineren met hogere studies is niet zo eenvoudig. Maar we vragen ook niet zo veel van prinsen of feeën. Ik kan uiteraard alleen maar voor mezelf spreken, maar ik doe het heel graag. Zaterdag heb ik de hele wagen schoongemaakt, zondag voor iedereen soep gemaakt. Ik probeer als voorzitter het goede voorbeeld te geven en je merkt dat dit door de andere leden wordt gesmaakt en geapprecieerd. Het is leuk om dat vast te stellen.”

Of hij na het carnaval nooit in een zwart gat valt? “Er is Zwevezele geweest, straks Tielt. Later gaan we ook nog naar Zotte Maandag in Pittem. Maar als er geen carnaval is, zijn er gelukkig nog rally’s. We weten altijd wat doen. Het is ontspanning, het is leuk, je ontmoet fijne mensen. Dat maakt het leven nog mooier.”

BIO

Privé

Joost Spillebeen (50) groeide op in Izegem en kwam in 1989 in Tielt wonen. Hij is nu tien jaar gescheiden en heeft geen kinderen.

Opleiding en werk

Na zijn studies in Izegem trok hij naar het VTI van Roeselare, waar hij de richting mechanica volgde. Hij werkt als chauffeur-kraanman voor het bedrijf Roose uit Oudenburg.

Vrije tijd

Zijn grootste hobby’s zijn carnaval en autosport. Hij volgde Etienne Cool op als voorzitter van de Orde van de 3 Sleutels. Daarnaast gaat hij vrijwel naar alle rally’s in ons land.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten