Joost Devos zwaait af na een carrière van 39 jaar bij de brandweer

Luitenant Joost Devos ruilt de actieve brandweer voor de erebrandweer. © LOO
Redactie KW

Op 1 juli ging luitenant Joost Devos met pensioen bij de post Harelbeke van brandweerzone Fluvia. Hij was er 39 jaar lang actief. Een echt afscheid is het niet want Joost is nog actief bij het muziekkorps van de brandweer en voorzitter van de Vriendenkring.

Bavikhovenaar Joost Devos (60) is getrouwd met Ann Lefebvre. Hij is papa van Emmelie en Ruben en opa van Leon. Joost genoot een opleiding regentaat wiskunde-fysica-economie in Torhout. Na zijn legerdienst begon hij als opvoeder in het internaat van het Sint-Amandscollege in Kortrijk waar hij later ook les gaf. “Doordat er op dit moment leerkrachten te veel waren en er geen vaste benoeming in het vooruitzicht was, ben ik in 1987 begonnen bij de Generale Bank, het huidige BNP Paribas Fortis. Op pensioen gaan in de bank is normaliter iets voor midden 2023”, aldus Joost, die aan hobby’s geen gebrek heeft. Hij was lid van Chiro Bavikhove, de Koninklijke Dorpsfanfare, het Zangkoor St.-Cecilia en de brandweer.

Gemeentefusie

“Na verloop van tijd bleef enkel de brandweer over. Nu ik bij de brandweer met pensioen ben, ga ik opnieuw zingen.” (lacht) De eerste contacten met de brandweer dateren van 1977. “Mijn pa zaliger Roger Devos was brandweerman in de toenmalige kazerne van Bavikhove. Met de gemeentefusie kwam ik zo in contact met post Harelbeke. Ik ging bij de jeugdbrandweer en werd ook meteen opgenomen in het klaroenkorps.” Joost werd stagiair in 1981 en benoemd in 1985. In 1987 werd hij onderluitenant en in 2015 luitenant. Tussen 1985 en 2010 was hij ook nog ambulancier.

Een roeping

Volgens Joost is brandweerman zijn een soort roeping. “Je wil iets doen voor je medemensen en dit in een fantastische groep die de brandweer is. Je moet het met volle overgave doen anders hou je het niet vol. Je moet voldoende tijd willen vrijmaken voor de diverse oefeningen en opleidingen, en je ook zoveel als mogelijk beschikbaar houden”, aldus Joost. “Eigenlijk heeft ons pa want ook mijn broer Frank is adjudant bij de brandweer de microbe doorgegeven. We waren er van jongs af aan bij betrokken.”

De eerste brand

In die 39 jaar is er veel gebeurd. “Zeker als je 25 jaar met de ambulance hebt gereden. Mijn eerste grote brand beleefde ik in 1982 bij het toenmalige AG-Plastics, nu Skylux. Ik was pas stagiair en mocht al mee uitrukken naar een brand: een stille droom van elke brandweerman. Bij de brand bij Modelka was ik er als officier eerst ter plaatse. Binnen werden we geconfronteerd met een volontwikkelde brand die zou uitbreken. Een groot gevaar dus voor alle manschappen, maar ook toen hebben we dit vakkundig kunnen oplossen en verhinderden we dat de brand uitbreiding nam”, vertelt Joost.

“De vele oproepen voor verkeersongevallen laten altijd wel sporen na als er zwaargewonden of doden zijn. Eén keer maakte ik een ongeval mee waarbij drie mensen het leven lieten. Bij een brand heb ik maar eenmaal een dodelijk slachtoffer moeten bergen. Maar wat mij voor eeuwig zal bijblijven is de inzet, de discipline en de werkkracht van alle collega’s gedurende die vele jaren. Aangezien ik in korte tijd van brandweerman naar officier ben geklommen had ik zeker die ervaring van de anderen nodig. Bij deze wil ik daarvoor iedereen hartelijk danken.”

Erebrandweer

Naast de ‘officiële brandweer’ is er ook nog de Vriendenkring van de brandweer met de leden van de jeugdbrandweer, de actieve en de erebrandweermannen en hun familie, die naast het operationele ook het vriendschappelijke bevorderen.

“Daar ben ik ook al meer dan 25 jaar de voorzitter van. Er is ook nog altijd het muziekkorps waar ik naast de dirigent ook nog klaroener en trommelaar ben. Uiteindelijk zal ik zeker mijn plaats ook vinden in de groep van de erebrandweer en daar nog het nodige kunnen doen voor de brandweer van Harelbeke.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier