Joost De Keyser heeft zijn hart verloren aan strips: “Ik probeer altijd een eerste druk te bemachtigen”

Joost De Keyser (foto DS)
Joost De Keyser (foto DS)
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

In deze reeks over verzamelaars passeerde al een hele variatie aan collecties, maar strips kwamen nog niet aan de beurt. Iedereen heeft er thuis wel liggen, maar de meesten laten ze op een bepaalde leeftijd links liggen. Dat is buiten Ieperling Joost De Keyser (52) gerekend, want vandaag is hij nog steeds verknocht aan deze ontspannende lectuur.

Deze medewerker naverkoop van de Groep Lagrou, die als warranty advisor een schakel vormt tussen de fabriek en de lokale autodealer, weet niet meer exact wanneer zijn passie voor strips ontstaan is. “Dat moet ergens in mijn prille kindertijd geweest zijn. Zoals je ziet hebben heel wat van mijn strips ‘geleefd’, sommige vallen zelfs letterlijk uit elkaar. Die exemplaren restaureer ik in de mate van het mogelijke of ik zoek een ander exemplaar op rommelmarkten, maar aangezien die nu nog steeds niet heropgestart mogen worden, ligt ook de uitbreiding van mijn stripcollectie relatief stil. Als er een exemplaar bijkomt, komt het voornamelijk van Ieperse dagbladhandel Hans Depuydt of de Striep in Brugge. Deze laatste is een stripspeciaalzaak waar ik gerust een namiddag in kan spenderen. Als we met het gezin naar Brugge gaan, dan winkelt mijn vrouw en zijn mijn zoon Eduard (20) en ik steevast daar te vinden. De uitbater heeft achteraan ook een stevige tweedehands stripcollectie in de aanbieding. Als we daar buiten komen, dan hebben we geregeld voor een aanzienlijk aantal euro’s aan uitbreiding van onze stripcollectie mee.”

Film-dvd’s

Zoals bij velen is de collectie en liefde voor de strip gestart met Jommeke. “Ondertussen heb ik daarvan de volledige collectie en dat kan ik ook zeggen van Suske en Wiske, de Blauwbloezen, Asterix, Kuifje … In al die jaren heb ik vermoedelijk al meer dan 2.000 strips verzameld. Ik ben ook een fan van Michel Vaillant, de strip over de autosport. Dat zal de meeste mensen die me kennen niet verwonderen, want thuis waren we vroeger concessiehouder van Volkswagen en Audi. Ik probeer uiteraard altijd een eerste druk van een strip te bemachtigen. Dat kun je zien achteraan op het overzicht: als het strip 34 is en ook de nummers 35 en volgende staan erop vermeld, dan heb je geen eerste druk in handen.”

“Een tip voor beginnende verzamelaars: je moet de strip in je handen gehad hebben voor je hem koopt”

Zoals bij veel verzamelaars is er ook bij Joost een ‘bijcollectie’ gekomen en heeft zoon Eduard ondertussen een eigen verzameling. “Hij verzamelt film-dvd’s en ondertussen hebben we ook onder meer alle Kuifje-voertuigen die in de strip voorkomen in miniatuur op de kop kunnen tikken. Als er iets anders uitkomt, dat connectie heeft met een stripreeks, dan koop ik dat ook. Zo heb ik ‘Spelen met Kuifje op Molensloot’ uit 1974: dat is een gezelschapsspel in stripvorm. Of wat dacht je van een Kuifje-puzzel van 1957? Maar honderden euro’s uitgeven voor een bepaalde strip doe ik niet. “

Eigen uitleensysteem

Joost koopt zijn strips bij voorkeur op rommelmarkten. “Daar kun je nog een ‘batje’ doen. Meestal is dat van zolderopruimingen en dan kost een tweedehands strip tussen 0,50 tot 2,50 euro. Een nieuwe strip kost al vlug 7 euro of meer en dan heb ik het nog niet over hardcovers en de gothic novels die gauw rond de 35 euro zitten. Die gothic novels verzamel ik niet, maar ik heb wel een paar pikante exemplaren uit stripreeksen voor volwassenen zoals Rooie Oortjes, Parodieën, Casino of de Zwarte Reeks.”

Lang zoeken naar een systeem om zijn strips op te bergen, heeft Joost niet moeten doen. “Dat is uiteraard per reeks en nummer. Ik heb ze ook in een database gestoken zodat ik snel weet welke nog ontbreken. Als kind had ik ook een eigen uitleensysteem. Ik kleefde achteraan in mijn strips een hoekje waarin ik een papiertje stopte met alle gegevens op. Als ik een strip uitleende aan vrienden hield ik dat papier en schreef ik erop aan wie ik die had meegegeven. Eigenlijk was ik de voorloper van de Ieperse stripbib. Als die ooit een uitverkoop organiseert zoals ze doen met boeken, dan zal ik zeker vooraan in de rij staan.”

Niet via internet

“Ik zal nooit kopen zonder de strip zelf gezien te hebben. Dat is een tip die ik meegeef aan beginnende verzamelaars: je moet de strip in je handen gehad hebben voor je hem koopt en zeker voor je betaalt! Zitten alle pagina’s erin? Men kan bijvoorbeeld beweren dat het een eerste druk is, maar dat weet je pas als je het met eigen ogen gezien hebt. Kopen via internet doe ik dus niet, ook al bestaan er dergelijke circuits.” Zich zorgen maken over de toekomst van zijn collectie doet Joost niet. “Die is verzekerd, want mijn zoon Eduard is even verslingerd aan strips als ik. Het heeft vorig jaar trouwens niet veel gescheeld of hij was de nieuwe eigenaar, want ik heb op 14 oktober 2019 een hartfalen gehad en moest een openhartoperatie ondergaan. Gelukkig ben ik weer min of meer de oude en kan ik urenlang genieten van strips op een zalige winteravond. Mijn grootste favoriet is misschien toch Jommeke, omdat het tijdloos, luchtig en vooral ontspannend is!”