Jonkvrouw Brigitte Balfoort en twee ridders in de Orde van ‘t Manneke uit de Mane

Drie nieuwe gezichten in de ridderorde van 't Manneke uit de Mane: Willy Verstraete, Brigitte Balfoort en Jo Berten. © NOM
Redactie KW

De Orde van ‘t Manneke uit de Mane was zondag voor haar lentezitting te gast in Beernem.

Op dit feest van de West-Vlaamse humor en de vriendschap werden weer drie verdienstelijke West-Vlamingen tot jonkvrouw, respectievelijk ridder geslagen: geboren Beernemnaar Willy Verstraete en de ‘gebrakt en gespogen’ Bruggelingen Brigitte Balfoort en Jo Berten.

Liefde voor de Franse én Brugse taal

In een volle zaal van het ontmoetingscentrum De Kleine Beer was Jo Berten als eerste aan de beurt. Zijn kandidatuur werd vurig verdedigd door Mark Van de Voorde. Bruggeling Jo Berten (72), “jammer genoeg met pensioen”, is bekend als legendarisch leraar aan het Sint-Lodewijkscollege met een grote (voor)liefde voor de Franse taal én het Brugs dialect, waarin trouwens veel Franse woorden ‘verborgen’ zitten.

Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, noemde Brigitte Balfoort (56) in haar laudatio een klassedame.

De titel van ‘jonkvrouw’ ligt ook wel in het verlengde van haar vroegere specialisatie als royalty- of hofjournaliste bij VTM. Intussen legt ze zich vooral toe op alles wat etiquette is, waarover ze de voorbije jaren drie boeken schreef.

Thuismatch voor Willy Verstraete

Minder bekend bij het brede publiek maar niet minder verdienstelijk is nieuwe ridder Willy Verstraete (72), die in Beernem een thuismatch speelde, hoewel hij de gemeente al 50 jaar verlaten heeft voor het Gentse. Vlaams minister Hilde Crevits verdedigde de kandidatuur van de boerenzoon die het schopte tot professor. Hij staat al 40 jaar aan het hoofd van zijn eigen Laboratorium voor Microbiële Ecologie en Technologie aan de UGent. “Eenvoudig gezegd is hij een megafan van microben… stel je voor”, zei minister Crevits.

“Bovendien is hij in Vlaanderen voorzitter van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hij zette de Vlaamse spits-milieutechnologie op de wereldkaart.

De kandidaat-ridders mogen voor de ridderslag traditiegetrouw kiezen tussen de ouderwetse West-Vlaamse koterare of het Indische zwaard. Opmerkelijk: deze keer kozen ze alle drie voor het glimmende zwaard, maar ongelukken gebeurden er gelukkig niet…

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier