Jonkershove krijgt hondenspeelweide

Schepen van Dierenwelzijn Peter Van Ryckeghem op de plaats waar een hondenspeelweide komt. (foto TOGH)
Tom Gheeraert

Schepen van Dierenwelzijn Peter Van Ryckeghem (SP.A) gaf tijdens de jongste gemeenteraad meer details over de hondenspeelweide die gepland is op de hoek van de Eendrachtstraat en de Bosdreef. Onafhankelijk gemeenteraadslid Dirk Gheysen had vragen bij de bereikbaarheid.

Baasjes moeten hun honden ten allen tijde aan de leiband houden op de openbare weg. Uitzonderingen daarop zijn de zogenaamde hondenloopweides die in verschillende steden en gemeenten opduiken. Ook het Houthulstse gemeentebestuur plant de aanleg van een hondenloopweide in Jonkershove.

“De hondenloopweide is voorzien op de hoek van de Eendrachtstraat en de Bosdreef”, lichtte schepen van Dierenwelzijn Peter Van Ryckeghem (SP.A) toe op de gemeenteraad. “De ruimte die we voorzien zou 100 meter op 25 meter groot zijn en die zouden we omringen met een houten omheining van anderhalve meter hoog. De omheining wordt ook voorzien van twee poorten met een sas of een sluis (zodat honden niet kunnen ontsnappen als een ander baasje de hondenweide verlaat, red.).”

Hondenspeelweide

“Om er toch een beetje een hondenspeelweide van te maken, kiezen we ervoor om er een aantal zaken in te plaatsen: een betonnen tunnel, een hondenslalom met zeven palen en een hondenhordenloop. Alles gebeurt door het gemeentepersoneel.”

Onafhankelijk gemeenteraadslid Dirk Gheysen was tevreden met de inspanningen, maar bleef hameren op de bereikbaarheid van de locatie. “Het zal ten eerste moeten een grote hond zijn of hij zal moeten kunnen zwemmen”, aldus Dirk Gheysen, die daarmee verwijst naar de diepe plassen op de site na hevige regenval. “Ten tweede zullen de baasjes laarzen moeten aandoen, anders kunnen ze er niet geraken, tenzij ze op de openbare weg lopen. Die is op zich al zeer gevaarlijk, er wordt daar veel te snel gereden. Kan er niet een simpel paadje aangelegd worden naar die hondenspeelweide? Dat kan toch niet de grote kost zijn?”

“De breedte van de hondenloopweide is nu voorzien op 25 meter, maar waarschijnlijk wordt het 23 meter breed en zullen we anderhalve meter van de openbare weg blijven. Wat we met die strook zullen doen, dat zal nog bekeken worden op de strategiedagen”, antwoordde Peter Van Ryckeghem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.