Jongste Senaatsvoorzitter ooit heeft West-Vlaamse roots

Bert Vanden Berghe

Open VLD-politica Stephanie D’Hose is aan een blitzcarrière bezig in de politiek. Het Gentse gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid is nu ook Senaatsvoorzitter. Ze is afkomstig van Pittem en groeide op in Roeselare.

Stephanie D’Hose zetelt voortaan de Senaat voor. Ze is meteen de jongste voorzitter ooit. Nochtans heeft ze al een indrukwekkende carrière achter de rug. Opgroeien deed ze in Roeselare, waar ze werd geboren. Haar moeder is afkomstig van West-Vlaanderen, en haar vader oorspronkelijk van Oost-Vlaanderen. Het gezin woonde eerste in Pittem en verhuisde later naar Roeselare. Daar volgde ze les aan het Bisschoppelijk Lyceum der Grauwe Zusters. Via haar ouders – die lid waren van de toenmalige PVV – kreeg ze de politieke microbe te pakken. Ze werd lid van Jong VLD Roeselare en ging Politieke en Sociale Wetenschappen studeren in Gent.

Ze werd voorzitter van Jong VLD Roeselare en studeerde af met grote onderscheiding. Met haar ambitie kon ze aan de slag als medewerker van toenmalig viceminister-president Fientje Moerman. Daar werd ze opgemerkt door Gwendolyn Rutten. Intussen had ze Gent helemaal in haar hart gesloten en sloot ze zich aan bij Jong VLD Gent. Daar werd ze ook voorzitter. In 2007 werd ze door de eerste schepen van Haven en Innovatie gevraagd om op zijn kabinet te komen werken. Toen die Vlaams volksvertegenwoordiger werd, volgde ze hem als medewerker.

In 2012 zetten ze dan zelf de stap naar de actieve politiek. Het leverde haar een zitje op in de Gentse gemeenteraad. Twee jaar later scoorde ze ook op de vijfde plaats van de Kamerlijst. Dat jaar werd ze ook adjunct-kabinetschef van minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz. In 2018 werd ze voor haar werk beloond met een zitje als fractievoorzitter in de gemeenteraad. Vorig jaar werd ze verkozen als Vlaams Parlementslid. Nu werd ze door partijvoorzitter Egbert Lachaert naar voorgeschoven als Senaatsvoorzitter. Daar volgt ze Sabine Laruelle op en is ze meteen de jongste Senaatsvoorzitter ooit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.