Jongste dansers figureren op Brugges mooiste dag

Jolien Smis rekruteert jonge leerlingen uit haar klas van het Ballet Olivia Geerolf voor de Heilig Bloedprocessie. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Jolien Smis, choreografe van de Heilig Bloedprocessie, waakt er zorgvuldig over om de weergoden niet te verstoren op Hemelvaartdag. Ze wil de nachtmerrie van haar debuut vier jaar geleden, toen de processie door het regenweer niet uitging, nooit meer meemaken. Op donderdag 30 mei is het zover en trekken 1.700 figuranten van de Heilig Bloedprocessie door de Brugse binnenstad. Met een feestnoot want de Heilig Bloedprocessie staat in 2019 tien jaar op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

“Ik heb toen voor de televisiecamera’s een traantje gelaten. Zo ontgoocheld was ik”, bekent Jolien Smis (30), die in 2015 Olivia Geerolf opvolgde als verantwoordelijke voor de choreografieën in de Heilig Bloedprocessie. De allereerste keer dat zij de verantwoordelijkheid kreeg over de dansensembles beslisten de organisatoren om de ommegang van de Heilig Bloedprocessie te schrappen. Door de hevige regenval zou er te veel schade toegebracht worden aan de praalwagens en de historische kostuums van de 1.700 figuranten.

Uit artistieke familie

Jolien Smis komt uit een artistieke familie. Haar ouders Bart en Mieke, maar ook haar drie broers Haroen, Uther en Gauroche hebben jarenlang mee gestapt in de processie. Jolien debuteerde als figurante in de processie in 1998, toen zij amper tien jaar oud was en deel uitmaakte van de groep ‘de vreemde rassen’. Daarna vertolkte zij diverse dieren in het Aards Paradijs en werd zij buikdanseres. Ze speelde gedurende enkele jaren de rol van de dansende Salomé. Dit jaar is zij verantwoordelijk voor de choreografie van zes dansgroepen in de Heilig Bloedprocessie.

Die Chinese toeristen zijn soms lastig, ze springen vlak voor ons op het parcours

Een van die groepen is het charmante tafereel van het Aards Paradijs, waarvoor Jolien Smis jonge leerlingen uit haar klas van het Ballet Olivia Geerolf rekruteerde. Vier Brugse kinderen vertellen ons hun ervaringen binnen deze kleurrijke groep, waarbij zij verkleed zijn als bloemen en dieren. Elle Lapeirre (9) incarneert een zonnebloem: “Het is de tweede keer dat ik deelneem. Ik vond het vorig jaar zo leuk dat ik opnieuw wou meedoen. Ik dans immers graag en ben trouwens de enige in mijn familie die mee opstapt in de processie.”

Appel

Lavina Carpels (11) is al een ‘ancien’, want het is haar vierde deelname: “Het is nu de derde keer dat ik de slang ben die Adam en Eva verleidt in het Aards Paradijs. Ik sta op een wagen en moet de appel opvangen die Adam gooit. Vorige keer gooide hij één keer verkeerd, waardoor de appel over de praalwagen rolde.”

Ook Ulrike Van Poucke (10) vertolkt voor de tweede keer een haan in de groep van ‘Het Aards Paradijs’: “Vorig jaar werden we bestookt door vele Chinese toeristen die foto’s van ons wilden nemen! Ze waren een beetje lastig, want ze sprongen voor ons op straat tijdens onze dans.”

Gratis tickets

Ook voor Marie Matten (9) is het een tweede deelname, als konijn: “Tof is dat wij na de processie als beloning naar de Brugse Meifoor mogen.” De oogjes van Ulrike beginnen te twinkelen: “Elk van ons krijgt voor 8 euro aan gratis tickets. Ik kan dan opnieuw op de Polyp, mijn favoriete attractie van de Meifoor!”


Het parcours van de Heilig Bloedprocessie op donderdag 30 mei is hetzelfde als vorig jaar en ziet er als volgt uit. De start is om 14.30 uur aan de Dijver, op de hoek met de Wollestraat. De ommegang loopt via Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, ‘t Zand, Hauwerstraat, Maagdenstraat, Smedenstraat, ‘t Zand, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Markt, Wollestraat en Oude Burg. Het viertalig programmaboekje van de Heilig Bloedprocessie kost 10 euro (8 euro in voorverkoop bij In & Uit op ‘t Zand en op de Markt). Wie de processie wil volgen met zijn tablet in de hand, kan het nagelnieuwe iBook downloaden via de iBookstore.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier