Jongerenzender Quindo heeft nieuwe radiostudio

Broos Claerhout (Quindo), Marc Baesen en Geert Buyse (Lions), productieontwikkelaar Robin Vanoverbeke, Egied Vandezande (Lions), stagiair Brighton Vandeginste. (foto JVGK) © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Na anderhalf jaar corona zet Jongerenmedialab Quindo alles op alles om het nieuwe werkjaar goed te starten. Samen met de Hogeschool West-Vlaanderen en Lions Club Liederik Harelbeke investeerden ze 50.000 euro in een nieuwe radiostudio.

De start van een nieuw radiojaar is voor Quindo altijd reden om te vieren. Dit jaar komt daar voor de vzw nog een extra reden bovenop: de opening van hun nieuwe radiostudio in het Muziekcentrum Track. Een investering van 50.000 euro voor onder meer een studiotafel, zitelement en soft- en hardware. “Een noodzakelijke investering die onze organisatie een niveau hoger tilt”, zegt coördinator Broos Claerhout. Daarvoor konden ze rekenen op de steun van Lions Club Harelbeke Liederik en Howest. “Versterkend en inclusief werken met jongeren, daar staan wij met de Lions voor”, vertelt Marc Baesen, voorzitter Sociale Commissie van Lions Harelbeke Liederik. “We waren dan ook onmiddellijk overtuigd van de aanpak van Quindo en besloten een handje te helpen met 5.000 euro.” Daarnaast versterken 2 nieuwe werkkrachten het team. “Wij kijken er vooral naar uit opnieuw veel volk in onze studio te mogen ontvangen” zegt Broos.

PODCASTING

De studio blijft gebruiksvriendelijk zonder te moeten inboeten op professionaliteit. “Met het ontwerp van de studio werd extra ingezet op toegankelijkheid. We houden rekening met de vele jongeren die over de vloer komen en radiomakers met een beperking die in de studio aan de slag gaan”, aldus Broos. Verder werd er een comfortabel zetelelement geïntegreerd om zo in te spelen op de sectorbrede verschuiving naar podcasting. De studio werd in het Industrial Design Center van Howest ontworpen door kersvers alumni Robin Vanoverbeke. “Het was uitdagend om een studio te maken die zowel door professionals, jongeren als kinderen gebruikt wordt”, aldus de productieontwikkelaar.

Ook het team wordt versterkt. Met nieuwe werkkrachten Arne De Jaegere en Nour Ali kiest Quindo duidelijk voor professionalisering. Arne was hiervoor aan de slag als gerechtsjournalist bij VRT en diept bij Quindo de verbindende kracht van community media verder uit. Nour Ali werkt een sterk aanbod rond mediaeducatie en -vorming uit dat volop inzet op de digitale vaardigheden van Kortrijkse jongeren. “Quindo is geen kind meer, met deze investeringen en de nadruk op nieuwe dingen kiezen we bewust voor groei en professionalisering,” aldus Broos Claerhout. Dankzij de samenwerking met Stad Kortrijk kan Quindo inzetten op jongerenjournalistiek voor én door Kortrijkse jeugd. “Zo trainen ze zowel digitale als sociale vaardigheden én leren ze zelf nieuws maken, machtig toch?”, zegt Nour Ali. Op 14 oktober om 19 uur organiseert Quindo een Open Avond om radio te leren maken. Niet alleen radiomakers in spe worden daar ontvangen, ook iedereen die interesse heeft in filmen, fotografie, interviewen, grafisch ontwerp, schrijven of een andere mediavorm. (Peter Van Herzeele)

Lees meer op kw.be/Kortrijk

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.