Jongeren van SIGO leren als God in Frankrijk

Het was al de tiende Franse dag in het SIGO. © foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Onder impuls van de ervaren leerkrachten Lieve Bossuyt en Annelies De Jonghe organiseert het Sint-Godelievecollege jaarlijks een Franse dag. Het is de bedoeling de Franse taal eens extra in de kijker te zetten.

“We zijn met dit initiatief begonnen in 2010”, legt leerkracht Annelies De Jonghe uit. “Ik ben hier al 26 jaar actief en geef alleen Franse les. Ik moest jammer genoeg vaststellen dat het Frans steeds meer in de vergeethoek raakte, door dominantie van het Engels. Ik wou daar iets aan doen en samen met Lieve, die al 12 jaar les Sociale en Technische vaardigheden geeft aan het SIGO, namen we het initiatief voor een Franse dag. Daarmee willen we de leerlingen voor een hele dag onderdompelen in een Frans taalbad. Dit jaar is het dus al de tiende editie.”

Croutons en chansons

“We zorgen dat al onze leerlingen bij deze dag betrokken worden. De leerlingen van de technische stroming koken voor de leerlingen van het Moderne en het Latijn. Ze stellen een typische Franse menu samen en over de middag serveren ze Franse uiensoep met croutons en kaas, tartiflette en een chocoladetaart. De leerlingen van het Moderne en het Latijn kijken in de namiddag naar een Franse film en krijgen nadien daarover een quiz en werken een themabundel uit. Er is ook een les over de link tussen het Latijn en het Frans. In de namiddag besteden we ook aandacht aan het typische prachtige Franse chanson. Het Frans is nu eenmaal mijn ding. Anders zou ik er ook niet voor gestudeerd hebben!”, legt Annelies enthousiast uit.

“De leerlingen vinden het geweldig”, geeft Lieve Bossuyt nog mee. “We zouden het anders ook geen tien jaar volgehouden hebben. Hoe zou je zelf zijn, ze krijgen eens iets anders dan een klassieke les. Het breekt de dagelijkse sleur.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier