Jongeren proeven van techniek en wetenschap op Technoboost

© Nele
Redactie KW

De job- en opleidingsbeurs Technoboost vindt binnenkort plaats in de Europahal. Het gaat om een beurs waarbij leerlingen ontdekken hoe techniek en wetenschap werken.

Twee jaar geleden is Technoboost ontstaan en dit met de samenwerking van zes partners. Technoboost groeide en telt nu negen partners. De doelstelling was om de industriële sectoren en het technisch- en beroepsonderwijs op een positieve manier in de kijker te zetten. Men wilde de leerlingen laten proeven van de bedrijfsrealiteit en hen in contact brengen met techniek. Binnenkort kan men drie dagen lang genieten van techniek tijdens de beurs. Maar liefst 30 bedrijven en opleidingspartners zetten de technische jobs en opleidingen in de kijker. Tijdens het educatief programma voor het lager en secundair onderwijs werken de leerlingen iets uit in verschillende workshops en doe- momenten.

Jobbeurs

“Nieuwe technologieën, innovaties en digitalisering zorgen dat er volop jobmogelijkheden zijn op het gebied van techniek en technologie”, verduidelijkt Valerie Deleersnyder die projectcoördinator is van Technoboost. “Bedrijven en scholen werken nauw samen om leerlingen, leerkrachten en ook hun ouders in contact te brengen met de technologie. Op deze manier worden leerlingen geïnspireerd om een goede studiekeuze te maken. Er is al jaren een tekort aan technisch personeel. Als je een oplossing wil voor het personeelstekort is het belangrijk dat men investeert in de jeugd, want zij zijn de toekomst.”

Publieksmoment

De beurs start op donderdag 20 februari en loopt tot en met zaterdag 22 februari. Op donderdag en vrijdag richt de beurs zich tot leerlingen van het lager en secundair onderwijs. Op zaterdag is er het grote publieksmoment. Er kan kennisgemaakt worden met industriële bedrijven, men kan 20 actieve demo’s uittesten en eventueel solliciteren voor een job.

Ook het VTI van Tielt werkt graag mee aan de beurs. Momenteel zijn enkele leerlingen druk in de weer om een knikkerbaan te bouwen. Die knikkerbaan krijgt een uniek plaatsje op de beurs zodat iedere bezoeker het werk kan bewonderen. Het profiel van 25 meter werd gemaakt bij kunststofbedrijf Injextru in Tielt. De realisatie gebeurt op school en deels in het bedrijf. De vormgeving gebeurt volledig in de school zelf. Campus de Reynaert en Park Uniek werken ook graag mee aan Technoboost. Zij willen de leerlingen laten proeven van de wetenschap en techniek. Ze krijgen een doe- opdracht en moeten codes kraken om tot een goede oplossing te komen. (NS)

De beurs is gratis te bezoeken in de Europahal. Op zaterdag 22 februari is de beurs open van 10 uur tot 13 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.