Jongeren maken 420 liter soep in en ten voordele van vzw Zonnebloem

Op de foto herken je Laura Monteyne, Anna Lombaerts, Els Vandoolaeghe (directeur Zonnebloem), Lieve Theys en Astrid Monteyne. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Astrid Monteyne (22), haar mama en zussen en enkele vriendinnen maakten zes weekends aan een stuk soep in het kader van De Warmste Week. Ze deden dit in de keuken van vzw Zonnebloem in Heule, meteen ook het goede doel waarvoor ze geld inzamelen..

“Toen ik iets wou doen voor De Warmste Week ging ik bij mijn mama Lieve Theys (53) te rade”, vertelt Astrid Monteyne die in Gullegem woont. Lieve zetelt in de Raad van Bestuur van vzw Zonnebloem, een MultiFunctioneel Centrum (MFC) voor kinderen en jongeren met een beperking en stelde dit als goed doel voor. “We wilden iets anders dan enkel maar koekjes bakken en wilden ook wel de gezondere toer op. Aangezien mijn mama heel veel verschillende soeprecepten heeft, besloten we om soep te verkopen. Dit allemaal klaarmaken was echter niet haalbaar in onze eigen keuken. Ze konden hiervoor in MFC Zonnebloem terecht.

Zes weekends verse soep maken

Zes zaterdagen op een rij maakten Astrid, haar mama en haar zussen Laura (24) en Stefanie (27) en enkele vriendinnen verse soep in de keuken van MFC Zonnebloem. De eerste twee weken was dit prei-seldersoep, dan gingen ze twee weken aan de slag met geschonken pompoenenen de laatste twee weekends stond er tomaten-groentesoep op het vuur. Gedurende die zes weken werd er zo’n 420 liter soep gemaakt, die verkocht werd aan 7 euro per liter. “We maakten alles op zaterdag klaar zodat de bestelde potten op zondag konden afgehaald worden. We stonden versteld van de grootte van de bestellingen. Er werd soms wel 5 liter in één keer besteld. Ook kotstudenten vonden het interessant om klaargemaakte soep van ons mee te doen op kot. De actie was zeker een succes!”