Jongeren laten Vismarkt links liggen

De cafés op de Vismarkt richten zich steeds vaker op een ouder publiek, omdat de jeugd wegblijft. (foto TOGH)
Redactie KW

Het iconische jongeren- en danscafé De Vage Belofte op de Ieperse Vismarkt lijkt dan toch open te kunnen blijven. Beheerder Inbev onderhandelt momenteel met drie kandidaat-overnemers. “De jeugd gaat minder op café, dus we zullen ons meer moeten richten op ouder cliënteel”, beseft huidig medezaakvoerder Steve Boussemaere. Ook andere café-uitbaters op de Vismarkt zien steeds minder jongeren aan hun toog.

Vorige week postte De Vage Belofte op zijn Facebookpagina dat het café vanaf 31 oktober zou ophouden te bestaan. Nadat twee jaar geleden ook al Sfeerkaffee De Paljas de deuren sloot, leek de Ieperse uitgaansbuurt op de Vismarkt en Kiekenmarkt een tweede iconische café te verliezen. Een week later blijkt er toch nog hoop te zijn. “Er zijn momenteel drie kandidaten om De Vage Belofte over te nemen, van wie er een is met wie ik samen zou kunnen voortdoen”, zegt Steve Boussemaere. “De gesprekken met beheerder AB Inbev zijn volop bezig. Volgende week zullen we wellicht meer weten. Mocht het de persoon worden die het samen met mij zou doen, dan zou er geen sluiting komen en zou ook de naam De Vage Belofte kunnen blijven bestaan.”

Christophe Dozie, die vijf jaar medezaakvoerder was, gooit echter definitief de handdoek in de ring. “Ik ben bijna 50 jaar en het nachtleven begint zijn tol te eisen”, zegt Christophe. “Ik heb mijn handen vol met WRadio, dat ondertussen veertig uur per week uitzendt. Ik heb De Vage Belofte vijf jaar met enthousiasme gedaan, maar het is genoeg geweest.”

Facebookgeneratie

Zowel Christophe als Steve zagen de afgelopen jaren de uitgaansbuurt erop achteruitging. “De jeugd is veranderd. Het is de Facebookgeneratie, die waarschijnlijk thuis inpilst, meer naar fuiven gaat en minder op café zit”, zegt Steve. “Dat zie je trouwens niet alleen in Ieper. Ook bijvoorbeeld op de Eiermarkt in Brugge – traditioneel een levendige uitgaansbuurt – zie je een terugval.” Christophe Dozie: “De jonge gasten hebben blijkbaar de centen niet meer om op café te gaan. Ze komen wel nog binnen, maar drinken niets. Soms gebruiken ze gewoon de wc en zijn ze weer weg…”

Mocht Steve Boussemaere en zijn zakenpartner uiteindelijk als zaakvoerders uit de onderhandelingen met AB Inbev komen, dan zouden ze daar ook op anticiperen. “Ik zou ervoor zorgen dat De Vage Belofte gezelliger wordt, zodat we ook een ouder publiek kunnen aantrekken.”

Sportcafé

Ook Alexander Desimpel van het naburige café ‘t Genoegen veranderde enkele jaren geleden het geweer van schouder. “Vroeger waren we meer een danscafé, maar dat concept is voorbijgestreefd”, zegt hij. “Vandaar dat ik het veranderd heb in een bier- en sportcafé. Dat was blijkbaar de juiste keuze, want ik mag zeker niet klagen wat het cliënteel betreft. Anderzijds heb ik ook wel de indruk dat ik het meer moet hebben van mijn vaste klanten, inderdaad een iets ouder publiek. Toch denk ik dat er op de Vismarkt ook plaats is voor een danscafé.”

Nicolas Alleman van Charlie Brown, het derde café op de Vismarkt, kan dat beamen. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig merk van een terugval op de Vismarkt”, zegt Nicolas. ” Wat volgens mij wel beter kan, is het veiligheidsaspect. Na enkele gewelddadige incidenten waren er wel meer politiepatrouilles, maar het derde weekend zagen we ze al niet meer. Zeker nu Dancing Holiday in Geluveld gesloten is, mag het zeker een aandachtspunt blijven.”

Hoofdcommissaris Georges Aeck van de politiezone Arro Ieper meent echter dat de patrouilles niet verminderd zijn, maar benadrukt ook dat de veiligheidssituatie op de Vismarkt niet gedramatiseerd moet worden. “Ik wil niet dat de Vismarkt de connotatie krijgt van een van de gevaarlijkste plekken van het arrondissement”, zegt hij. “Overal waar men uitgaat, gebeurt er wel eens iets. Normaal gezien is de Vismarkt een veilige plaats. Als je niet blijft hangen tot 5 uur ‘s morgens zal je weinig kans hebben om iets tegen te komen.”

Ook Alexander van ‘t Genoegen heeft geen klachten over de veiligheidssituatie. “Het is nu veel beter dan vroeger”, zegt hij. “Wij hadden vroeger gasten die met de trein van Komen kwamen. Als de portiers zagen dat er meer dan acht waren die Frans praatten, dan mochten ze niet binnen omdat je wist dat ze amok gingen maken. De politie heeft dan eens ‘s morgens om 5 uur aan het station gestaan om ze te controleren en sindsdien zijn ze niet meer teruggekeerd.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier