Jongeren in gesloten jeugdinstelling De Zande tonen minister Dalle mogelijkheden van virtual reality

Minister Benjamin Dalle maakte kennis met de VR–toepassingen in De Zande.© Olaf Verhaeghe
Minister Benjamin Dalle maakte kennis met de VR–toepassingen in De Zande.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) bracht vrijdagmiddag een bezoek aan de gesloten gemeenschapsinstelling De Zande in Wingene. Daar verblijven een 35–tal jongens ouder dan 14 jaar die criminele feiten hebben gepleegd of daarvan worden verdacht. De voorbije maanden gingen zij samen met hun leerkrachten, begeleiders en het Gentse Nerdlab aan de slag met een innovatief project met virtual reality.

Waar dromen de jongeren in De Zande van? Hoe willen ze hun vrije tijd invullen? En welke rol kan virtual reality spelen in de situatie vandaag en hun toekomst? Het zijn maar enkele van de vragen waar de jongens die in de gesloten jeugdinstelling in Wingene verblijven, in een innovatief project probeerden te beantwoorden.

Vrijdagmiddag kwam minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) een kijkje nemen in De Zande en zag hij hoe de jongeren tussen 14 en 19 jaar samen met hun leerkrachten en begeleiders van het Gentse Nerdlab zelf aan de slag gingen.

“Het hoofddoel van het virtual reality-project was vooral om het lesaanbod in ons onderwijs hier op de campus uit te breiden”, zegt Bart Van de Geuchte, leerkracht in De Zande. “Maar het ging ook om de kennismaking met virtual reality, met doelgericht werken naar een afgewerkt resultaat en heel vaak ook om het ontdekken van enkele verborgen talenten.”

Toekomstperspectief

Dankzij het Europees project leerden de jongeren die criminele feiten hebben gepleegd of daarvan verdacht worden, zelf aan de slag te gaan met virtuele realiteit. De Zande investeerde daarvoor 4.500 euro in een VR-bril, een nieuwe camera en een resem andere tools. Zo leerden ze filmen met een 360°-camera, bewerkten ze hun eigen videobeelden en maakten ze een heel eigen videoclip. Samen met Nerdlab gingen de geplaatste jongeren ook nadenken over hoe ze hun vrije tijd in de gemeenschapsinstelling willen en kunnen invullen.

“Belangrijk aan de VR–ervaring is het feit dat deze toepassingen onze jongeren mogelijkheden bieden om de wereld buiten te voelen en te zien”, aldus Simon Van Walleghem, ook leerkracht in De Zande in Wingene. “Zo droomt de ene van een job als chef-kok, brandweerman of wil de andere aan de slag gaan als muzikant of zelfs bij defensie. Het zijn maar enkele toekomstdromen die dankzij dit project net dat tikkeltje dichterbij zijn gekomen. We zouden het aanbod graag verder uitbreiden met nog betere software.”

Gevoel van vrijheid

Een van de jongeren die deelnam, is Zelano*. Hij verblijft nu enkele maanden in De Zande en haalde recent zijn theoretisch rijbewijs. In de instelling droomt men ervan om via virtual reality praktische rijlessen mogelijk te maken. “Als we hier op de campus zouden kunnen oefenen in een simulator, zou dat zalig zijn”, vertelt de 19-jarige Zelano. “Een rijbewijs is iets heel belangrijks om vooruit te raken in het leven. Je staat dan op je eigen benen en krijgt een pak meer mogelijkheden.”

De jongeren van De Zande dromen van een simulator om er praktische rijlessen te organiseren in virtual reality.© Olaf Verhaeghe
De jongeren van De Zande dromen van een simulator om er praktische rijlessen te organiseren in virtual reality.© Olaf Verhaeghe

Toch is vooral het gevoel van vrijheid voor de jongeren in de gemeenschapsinstelling belangrijk. “Je kan met die bril op even wegdromen, even wandelen in je eigen straat. Boeken lezen, films kijken of muziek luisteren, helpt om te ontspannen en te ontsnappen aan het dagelijkse leven hier, maar virtual reality is toch nog net iets meer. Met die bril op voel je je echt ergens anders.”

Vooruit blijven kijken

Vlaams minister Benjamin Dalle toonde zich alvast onder de indruk van het project en de manier waarop de leerkrachten en de jongeren het in De Zande hebben aangepakt. Ook de rapsong die Frederico* (17) in samenwerking met Nerdlab maakte, viel in de smaak. “Het is van belang om in gesloten instellingen als deze aandacht te besteden aan vrijetijdsbeleving”, aldus de minister. “Er staan hier dan wel letterlijk hoge muren rond, maar voor deze gasten is het belangrijk om daarover te blijven kijken. Dit soort projecten kijkt letterlijk naar buiten.”

De minister maakte ook veelvuldig tijd om met de jongeren die er verblijven, in gesprek te gaan.© Olaf Verhaeghe
De minister maakte ook veelvuldig tijd om met de jongeren die er verblijven, in gesprek te gaan.© Olaf Verhaeghe

“Velen van de jongens die hier zitten, hebben totnutoe geen gemakkelijk leven achter de rug. Toch is het cruciaal om vooruit te blijven kijken, om de toekomst te zien, om kansen die komen te grijpen”, zegt Benjamin Dalle nog. “Ik ben er zeker van dat ieder van hen hier sterker uit zal komen, en dat zal ook en misschien vooral dankzij de inspanningen en initiatieven van het team in De Zande zijn.”

* Frederico en Zelano zijn schuilnamen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier