Jongeren die coronaregels overtraden, moeten op bezoek op lege covidafdeling en gaan in gesprek met verpleegkundigen

Olaf Verhaeghe

Vier jongeren die eerder een taakstraf hadden gekregen omdat ze de coronamaatregelen niet hadden gerespecteerd, hebben maandag een lege covidafdeling in het AZ Groeninge in Kortrijk hadden bezocht. Daar gingen ze onder meer in gesprek met verpleegkundigen die zich de voorbije maanden uit de naad hebben gewerkt.

Het AZ Groeninge kreeg maandagmiddag vier bijzondere bezoekers over de vloer. Geen mensen die een familielid of vriend in het ziekenhuis goeiedag kwam zeggen, wel vier jongeren die eerder de coronamaatregelen hadden overtreden. Die hadden een bezoek aan een -intussen lege – covidafdeling als taakstraf gekregen. Wat ze precies verkeerd hadden gedaan, kwam niet aan bod, maar het bezoek liet hoe dan ook een diepe indruk achter.

“We hebben initieel wat getwijfeld, omdat we nog erg streng zijn wat bezoekers in het ziekenhuis betreft”, zegt Stefaan Lammertyn van AZ Groeninge. “Dan wil je niet meteen zomaar eventjes vier mensen binnen laten. Maar onze maatschappelijke rol is in deze belangrijker. We wilden hen, samen met de begeleider van Cohesie, het centrum voor jongerenbegeleiding, toch tonen wat het betekent om hier te werken en te moéten zijn. Covid is geen griepje, voor onze medewerkers waren de voorbije maanden bijzonder zwaar.”

Volgens Stefaan Lammertyn is die boodschap duidelijk aangekomen, zeker na de gesprekken die de vier jongeren met enkele verpleegkundigden hadden. “Ik vermoed dat die verhalen en het bezoek wel zijn aangekomen, ze toonden zich zeker berouwvol. Het feit dat ze ook in dezelfde uitrusting moesten rondlopen, viel ook op. Die logge, warme pakken… Dan voel je toch meteen dat het toch wel heel warm wordt.”