Jongens in de Westhoek laten zich massaal inenten tegen baarmoederhalskanker

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Sinds dit schooljaar wordt door het CLB het vaccin tegen baarsmoederhalskanker ook aangeboden aan 12-jarige jongens. In de Westhoek gaan de jongens en hun ouders gaan massaal in op dit aanbod. “Ze zijn daarmee een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen!”, zegt directeur Hans Vandelannoote van Vrij CLB Westhoek.

Het lijkt op het eerste zicht een misplaatste grap. Jongens hebben toch geen baarmoeder… waarom moeten ze zich dan laten inenten tegen baarmoederhalskanker? “Wel, baarmoederhalskanker wordt in het overgrote gedeelte van de gevallen veroorzaakt door een virus (Humaan Papillomavirus)”, legt Hans Vandelannoote, directeur van Vrij CLB Westhoek uit. “Dit virus wordt van mens op mens overgedragen via seksueel contact. En jongens en meisjes… jawel, verkeren met elkaar. Daarom wordt het vaccin op jonge leeftijd toegediend. Daarnaast raken jongens wel degelijk besmet en kan hetzelfde virus ook nog een aantal andere kankers veroorzaken.”

Nu de ouders van jongens dit jaar voor het eerst deze kans kregen, ging Vrij CLB Westhoek na hoe vaak jongens en hun ouders hiervoor kiezen en de twee spuitjes laten zetten. “Blijkt dat 95,4% van de 12-jarigen intussen een eerste vaccin kreeg”, aldus Hans Vandelannoote. “De verschillen tussen scholen, regio’s en onderwijsvormen is daarbij verwaarloosbaar. Sommige scholen halen pieken tot ruim 98% van de leerlingen die beschermd zullen zijn.”

Het gebruikte vaccin biedt dan ook een goede bescherming (90%) tegen een besmetting met het virus. “Daardoor zal het aantal baarmoederhalskankers zeker sterk dalen. Het biedt echter géén 100% zekerheid en daarom blijft een uitstrijkje bij meisjes en vrouwen belangrijk”, zegt Hans Vandelannoote. “Het vaccineren van jongens zorgt ervoor dat zij dus beschermd zijn tegen een aantal meer zeldzame kankers die het virus veroorzaakt en dat ze het virus niet kunnen overdragen. Bovendien is het zo dat de meisjes of vrouwen die niet gevaccineerd zijn, véél minder kans lopen besmet te worden als jongens zich laten vaccineren. Het getuigt van verantwoordelijkheid wanneer ook jongens en ouders hiervoor kiezen.”

Net zoals voor andere vaccinaties wordt een vaccinatiegraad van 95% nagestreefd. Die 95% is voor het CLB een belangrijk cijfer. Het betekent dat het virus onder controle is en de kans op verspreiding zeer laag wordt. “De meeste vaccinaties werden gezet door het CLB op school (ongeveer 95%). Daarmee is het CLB met kop en schouders de grootste vaccinator in Vlaanderen”, aldus Hans Vandelannoote. “Hoewel in de pers soms artikels verschijnen over het nut van vaccinaties, blijft het één van de meest werkzame methoden om ziekte te voorkomen en zelfs uit te roeien. Vooraleer een vaccin op de markt komt wordt het dan ook zeer uitgebreid getest. Toch zien we dat de vaccinatiegraad in sommige streken achteruit gaat. Het is dan ook hoopgevend dat dit alvast in de Westhoek niet het geval is!” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier