Jonge vandalen die bijenkasten vernielden in Bovekerke zijn gevat

Imker Daniël De Rycker. © JH
Redactie KW

De daders die vorig weekend drie grote bijenkasten vernielden in het Arboretum van Bovekerke (Koekelare) zijn gevat. De 100 kilogram grote bijenkasten die beschermd in het bos staan werden omver geduwd en bekogeld met stenen en takken. Daardoor stierven honderden bijen en is zeker 50 kilogram voorjaarshoning verloren gegaan.

Imker Daniël De Rycker uit Snaaskerke was er het hart van in en ging op zoek naar de info. “De afgelopen dagen zijn heel wat mensen me te hulp gekomen”, zegt Daniël. “Zeker van mensen uit de omgeving die zelf contact opnamen met de politie om te melden wat ze gezien hadden. Ook ikzelf diende klacht in.”

Ook het Agentschap Natuur en Bos ondernam actie en verrichtte onderzoek. “Donderdag meldde de politie me dat ze meerdere daders gevonden hadden en hun ouders zullen aanspreken. Ze verzekerden me dat ze vervolgd zullen worden en zullen opdraaien voor de schade. Daar ben ik zeer blij mee, want die honing alleen al brengt zeker 600 euro op. Maar ik deed zelf een voorstel die de politie zal over maken aan de ouders: die jongeren mogen gerust eens een dagje mee helpen om te zien wat het werk van een imker inhoudt en dat zoiets heel waardevol is voor de natuur. Ik wacht op antwoord.”

Goed nieuws is er ook voor de bijenkasten zelf: die zijn herstel en de kolonie zal zich redden. “Het is nog niet zeker of de bijenkoningin nog leeft, maar ook dat kan in het voorjaar hersteld worden. De bijen zijn tegenwoordig wel erg prikkelbaar en hebben nu rust nodig.”

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.