Jonge Torhoutenaar doorbreekt taboe over gokverslaving die hem een half jaar teisterde

© iStock Photo
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Het nieuws sloeg begin deze week in als een bom: een 21-jarige hoofdleider van de Chiro zou maar liefst 24.000 euro uit de kassa van de vereniging gestolen hebben. Zou, want volgens T. L. – de hoofdleider in kwestie – ligt het echte bedrag een stuk lager. Hij deed privé-aankopen met de centen van de Chiro, omdat hij al zijn eigen geld verspeelde op goksites. “Het was nooit mijn intentie om te stelen van de Chiro”, aldus de aangeslagen Torhoutenaar, die door de intense emoties zelfs twee nachten in het ziekenhuis moest doorbrengen.

Toen T. L. (21) in juli de fakkel doorgaf als hoofdleider van de Chirojongens Don Bosco ontdekten anderen binnen de vereniging enkele financiële onregelmatigheden. Twee jaar lang werden er aankopen gedaan die niet voor de Chiro bestemd waren.

T. L. gaf snel toe dat hij inderdaad de kaart van de vereniging gebruikt had voor privédoeleinden. Een actie waar hij nu enorm veel spijt van heeft. “Er is intussen een oplossing gevonden en ik zal alles tot de laatste cent terugbetalen, dat staat vast. Ik wil er alles aan doen om het verschuldigde bedrag zo snel mogelijk terug te storten.”

Verslaafd aan online gokken

“Het bedrag ligt wel een stuk lager dan de 24.000 euro – die eerder in andere kranten verscheen – maar dat neemt niet weg dat ik enorm veel spijt heb van hetgeen gebeurd is. Het klopt dat ik privé-aankopen gedaan heb met de bankkaart van de Chiro, dat ontken ik niet. Dat is omdat ik toen zelf financiële problemen had en ervan uitging dat ik het heel snel zou kunnen terugbetalen. Het is dan ook nooit mijn intentie geweest om te stelen van de Chiro. Nooit!”

“Ik begon in augustus 2016 te spelen op alles met hoge noteringen en geraakte in korte tijd al mijn geld kwijt”

Die financiële problemen kwamen er nadat de Torhoutenaar verslaafd geraakte aan online goksites. “Voordien speelde ik al eens sporadisch op een voetbalmatch, maar dat was niet problematisch. Tot augustus 2016. Ik begon te spelen op alles met hoge noteringen – het maakte nauwelijks nog uit wat – en speelde in een korte tijd al mijn geld kwijt. Ik bleef denken dat ik het wel zou terugwinnen, dat was natuurlijk bullshit. Met het geld van de Chiro gokte ik overigens nooit, maar ik gebruikte het voor mezelf omdat ik niets meer had. Nooit grote sommen, maar af en toe een beetje. Weliswaar altijd met de intentie om het terug te betalen, maar het blijft natuurlijk fout.”

“Daardoor stopte ik destijds ook met studeren in Kortrijk, ik had niets meer en mijn ouders waren niet op de hoogte. In maart 2017, ongeveer in de periode dat ik begon te werken, besefte ik dat er een einde aan moest komen. Ik zocht online tips om te stoppen met gokken, blokkeerde alle goksites op mijn computer en speelde sindsdien al anderhalf jaar niet meer. Die neiging heb ik ook helemaal niet meer, het ligt helemaal achter me. Het was echt een wake-upcall toen het besef kwam dat ik alles kwijt was en dat het gokken helemaal geen meerwaarde biedt. Ik weet niet hoeveel geld ik precies verspeelde, maar in die korte periode is het toch een aanzienlijk bedrag.”

Het lokaal van Chiro Don Bosco.
Het lokaal van Chiro Don Bosco.© Foto JS

Drie dagen in het ziekenhuis

Tot vorig weekend wist enkel zijn dichte omgeving wat er precies gebeurd was, maar intussen kreeg T. L. al heel wat reacties. Hij lag van zondag tot dinsdag zelfs in het ziekenhuis na een heuse paniekaanval. “Natuurlijk raakt dit me heel diep, dat is logisch. Ik ontken op geen enkel moment dat het fout is wat ik gedaan heb, maar volgens mij had het niet verspreid moeten worden via de media. Dat was dan ook de druppel, waardoor ik zondag ingestort ben. Mijn collega’s of buren bijvoorbeeld deden volstrekt normaal tegen mij, nu weet heel Torhout wat ik gedaan heb en werd ik aan de schandpaal genageld. Dat is moeilijk om te verwerken.”

“Mijn Chiro-vrienden hebben naar mij geluisterd en laten me niet vallen, dat apprecieer ik enorm”

Hoewel de Chiro geen klacht indient tegen zijn ex-hoofdleider blijven de gebeurtenissen sowieso niet zonder gevolgen voor de jonge Torhoutenaar. Zo is hij zijn plaats op de plaatselijke SP.A-lijst kwijt, moest hij afscheid nemen van de Chiro en is zijn vriendengroep sterk verdeeld. “Natuurlijk vind ik het erg dat ik als crimineel afgeschilderd word, maar de mensen geloven wat ze willen. Dat ik niet meer op de lijst van SP.A sta is logisch, om het imago van de partij niet te schaden. Zelf zou ik er ook tot in oktober of langer telkens mee geconfronteerd worden, dat hoeft voor mij niet.”

Steun van entourage

Opmerkelijk: toen hij in het ziekenhuis verbleef, kreeg T. L. bezoek van meerdere Chiro-vrienden. “Een enorme opkikker voor mij. Ze keuren het niet goed wat ik deed en hebben natuurlijk vragen, maar ze hebben ook naar mij geluisterd en laten me niet vallen. Dat apprecieer ik enorm, want werkelijk al mijn vrienden ken ik van in de Chiro. Ik zat dan ook 17 jaar in de jeugdbeweging. Ik ben dan ook erg dankbaar dat de Chiro geen klacht indient. Voor buitenstaanders lijkt dat wellicht vreemd, maar we hebben onderling al een oplossing gevonden. Het was heel moeilijk om alles toe te geven tegenover mijn vrienden, die dachten dat ze me kenden. ‘Broere, kop op, het komt allemaal wel goed’, zeiden enkelen. Dat doet toch wel deugd.”

“Ook van mijn ouders krijg ik trouwens veel steun. Ik moest het hen natuurlijk vertellen voor ze het van iemand anders te horen zouden krijgen. Ze vinden het jammer dat ik in het verleden nooit met hen gesproken heb over mijn gokproblemen, dat wel, maar ze ondersteunen me wel.”

Wie vragen heeft over een gokverslaving, kan terecht op www.gokhulp.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.