Jonge ouders vragen speelterrein dat in orde is: “Speelplein wordt zeker gebruikt”

Vooraan zien we Griet Vansevenant met zoon Tibo en dochter Emma en Maaike Wullaert met dochter Nora. Achteraan staan Emma Breyne met dochter Bo, Jeroen en Evelyn Samyn met Lowie en Noa en Sofie Bode met haar zoontjes Mathis en Matteo. (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

Oppositieraadslid Emma Breyne (29) hield op de gemeenteraad een hevig pleidooi voor een volwaardig speelplein, een vraag die ondertussen twee jaar hangende is. Ze verwijt het schepencollege onvoldoende communicatie en een langgerekt dossier dat met haken en ogen aan elkaar hangt. “Ouders met jonge kinderen voelen zich in Gijverinkhove vergeten”, vertaalt Emma de frustraties.

Gijverinkhove was tot voor een jaar of zes de minst jonge Alveringemse deelgemeente. Met twee à drie kindjes was de school vele jaren op sterven na dood en bouwgrond is er nauwelijks. Pas wanneer oude mensen overlijden en hun woning op de markt komt, worden die panden opgeknapt en zie je nieuwe jonge gezinnen in het straatbeeld verschijnen. Zo zijn er intussen toch een kleine tiental. Oppositieraadslid en jonge mama Emma Breyne (PRO) vindt het frustrerend dat men in Gijverinkhove moet strijden voor een volwaardig speelplein. Andere jonge ouders delen haar mening.

“Het is twee jaar geleden dat aan het college de vraag werd gericht om het speelplein in de Lostraat in orde te zetten”, stelt Emma.

De indruk leeft dat als we niets hadden gevraagd, we niets hadden gekregen

“Zelf heb ik de vraag meermaals herhaald op de gemeenteraden. Uiteindelijk zijn we augustus 2021 en hebben we in stukken en beetjes een nieuw klimrek en twee veertoestellen voor de allerkleinsten gekregen. Jammer dat de draaimolen is weggehaald. Hij werd onderhouden door een inwoner en de kindjes waren er dol op. Jullie stellen dat hij onveilig was, maar dat kunnen we moeilijk geloven. We vragen om de wiebelende picknicktafel vast te zetten. En we wachten op de beloofde glijbaan. Jullie pretenderen dat Alveringem buitengewoon is, maar wij voelen dat niet. Je mag toch verwachten dat een gemeentelijk speelplein in orde is?!”

“Emma zette haar tanden in dit dossier”, zegt mama Evelyn Robben, “en daar zijn we dankbaar voor. We hebben wel moeten knokken hier in Gijverinkhove. Ik heb het gevoel dat als we niets hadden gevraagd, we ook niets hadden gekregen.”

voetbalpleintje

“Dit speelplein wordt echt wel gebruikt”, voegt Griet Vansevenant toe. “Door de inwoners, maar ook door de gebruikers van bijvoorbeeld vakantiewoningen.” Tibo, haar 14-jarige zoon, haalt nog een ander euvel aan. “Het voetbalpleintje naast het speelplein ligt er verwaarloosd bij. Mijn broer Wouter (13) komt hier regelmatig voetballen met zijn vriend Emiel. Het terrein is meer put dan veld. De netten van de goals zijn versleten en ook de achternetten zijn kapot, waardoor je de bal elke keer in het struikgewas moet gaan zoeken. Zo voetballen, is niet tof.”

Reactie bestuur

“Emma is de spreekbuis van de jonge gezinnen in Gijverinkhove en dat doet ze goed”, reageert burgemeester Gerard Liefooghe namens het schepencollege. “Ik vraag haar wel om geduld. We kunnen immers niet toveren. Het klimrek en de veertoestelletjes zijn al nieuw. En de glijbaan wordt rond 17 augustus geplaatst. Eenmaal er geen kraan meer op het terrein moet, maken we het gat in de omheining opnieuw dicht”, aldus de burgemeester.

Dat het voetbalterrein in zo’n erbarmelijke staat is, daar lijken het schepencollege en zelfs schepen van Sport Johan Albrecht niet van op de hoogte te zijn. Hij beloofde om de zaak te gaan bekijken. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier