Jonge ondernemer pakt uit met lig-, relaxweide én… pop-upcafé in Ryckeveldebos

De jonge ondernemer Laurens Vogelaers (35) wil van 21 juni tot 28 juli op zijn domein in het Ryckeveldebos een pop-up Parkkaffee uitbaten. “Wees gerust, het wordt een rustige lig- en relaxweide met bar en muziek, geen luidruchtige festivalweide.”

Laurens Vogelaers is al enkele jaren bezig met de restauratie van zijn 16de eeuwse hoeve in het Ryckeveldebos. © Davy Coghe

De plannen van Laurens Vogelaers, die al enkele jaren bezig is met de restauratie van zijn 16de eeuwse hoeve in het Ryckeveldebos en zijn internationaal bedrijf in zonnepanelen verkocht heeft aan Eneco, roepen vragen op bij natuurliefhebbers: een pop-up café in een bos? Dat zal toch de dieren verjagen? Er zitten onder meer herten in het Ryckeveldebos! Laurens Vogelaers reageert: “Mijn domein bevindt zich net als het kasteel in een parkgebied, palend aan het bos. Het Gewestplan laat toe dat er aan recreatie gedaan wordt in een parkgebied.”

Tour de France

Deze jonge ondernemer wil vijf weken lang van zijn domein een sfeervolle ontmoetingsplek maken, met grote ligweide waar wandelaars en fietsers even kunnen relaxen. De bar met terras zal lokale bieren en Europese wijnen serveren. “Geen wijnen uit verre continenten om mijn ecologische voetafdruk klein te houden. Op mijn domein is er trouwens een bloemenweide voor vlinders en bijen. Alle dranken zullen in herbruikbare bekers geserveerd worden. De bezoekers zullen ook lekkere hapjes kunnen eten.”

“We zullen een aantal evenementen organiseren, zoals de Tour de France op groot scherm en optredens van dj’s. Maar ik zal mij houden aan de Vlarem-normen, dus geen geluid boven de 85 decibel in een parkgebied en niet langer dan 22 uur ‘s avonds. Het gaat niet om wilde fuiven voor jongeren noch om een rockweide, de bedoeling is dat de mensen hier kunnen relaxen en genieten van de zomerse sfeer. Door het broedseizoen heb ik de start van de pop-upbar overigens uitgesteld tot 21 juni. Door de klimaatverandering wordt er telkens vroeger gebroed. Alles is conform de normen, ik heb trouwens een goede verstandhouding met mijn buren van Natuur en Bos. Ik volg de regels nauwgezet. Als ik op mijn domein een boom moet kappen of snoeien, vraag ik altijd een vergunning aan.”

Ik handel volledig conform de Vlarem wetgeving

Het pop-up Parkkaffee bevindt zich op Dams grondgebied. Volgens burgemeester Joachim Coens is de aanvraag nog in behandeling: “Ik zie voorlopig weinig redenen om een vergunning te weigeren. De eigenaar bouwt geen horeca-infrastructuur. Hij is een milieubewust man, die geenszins de rijke natuur in het bos wil verstoren. Wat voor kwaad kan het om in zijn weide een tentje op te zetten en alternatieve picknicks te organiseren? Het wordt een rustige ontmoetingsplek. Op voorwaarde dat de muziek beperkt blijft tot stille achtergrondmuziek. Ik heb er alleszins geen weet van dat hij fuiven wil organiseren of dj’s wil uitnodigen.”

Trouwfeesten

Op de Facebookpagina ‘Ryckeveldebos Parkkaffee’, die al door meer dan 2.200 mensen ‘geliket’ werd, staan lovende reacties van streekgenoten die op het domein al in april bij het kampvuur genoten van een brunch. En wat vindt het Vlaams Agentschap Natuur en Bos, dat het Rycekveldebos beheert, van dit initiatief? Woordvoerder Marie-Laure Vanwanseele stelt: “Onze diensten hebben twee aanvragen voor advies binnen gekregen: behalve het dossier van het pop-up Parkkaffee willen de eigenaars van het kasteel van Ryckevelde (andere eigenaars, red.) trouwfeesten en receptie organiseren. Ons agentschap heeft 30 dagen de tijd om hierover een advies te geven aan de gemeentebesturen van Damme en Brugge. Het Parkkaffee bevindt zich op Dams grondgebied, het kasteel in Brugge.”

Over de grond van de zaak wil Marie-Laure Vanwanseele niks kwijt: “Of recreatie in een parkgebied, naast een bos, kan, hangt af van de impact op de omgeving. Er bestaan daar geen zwart-wit regels over. Het is aan ons agentschap om te bepalen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn op de flora en fauna in het bos door dergelijke evenementen. Ons advies is nog niet opgemaakt en is niet eens bindend. De uiteindelijke beslissing ligt bij de lokale besturen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.