Jonge Kortrijkzanen willen stem jeugd horen

Redactie KW

Zes Kortrijkse jongeren zijn samen op zoek naar een platform om de stem van jongeren in stad Kortrijk meer te laten horen. Samen met de jeugddienst Tranzit brachten Amber, Ayran, Gaël, Jean-Philippe, Jeppe en Wouter vorige week een online vragenlijst uit. Hiermee gaan ze de bezorgdheden en verwachtingen van Kortrijkse jongeren na en willen ze die zichtbaar en bespreekbaar maken.

Zes jonge Kortrijkzanen kruisten toevallig elkaars pad in de zoektocht naar een jeugdraad in Kortrijk. “Toen we merkten dat een jeugdraad niet bestond, namen we contact op met de Jeugddienst Tranzit. Door daar onze bezorgdheden te uiten zijn we bij elkaar terecht gekomen”, vertelt Wouter Deleersnyder.

Neutraal opgesteld

Samen met Tranzit besloten Amber, Ayran, Gaël, Jean-Philippe, Jeppe en Wouter een online enquête op te stellen om na te gaan waar Kortrijkse jongeren nu precies het meeste nood aan hebben. “ We merkten dat veel jongeren door corona met frustratie en vragen zaten . Zo waren regels soms onduidelijk in skateparken en zorgden de maatregelen bij jeugdbewegingen voor verwarring over wat wel en niet mocht tijdens hun werking”, vertelt Wouter.

De online vragenlijst werd zo neutraal mogelijk opgesteld om zoveel mogelijk de input vanuit de jongeren te laten komen. “De bevraging omvat geen voorgekauwde ideeën. Hierdoor kunnen we echt peilen naar wat de jongeren ervaren en wat zij voorstellen om Kortrijk te verbeteren ”, legt Wouter uit. Daarnaast willen ze met de enquête ook nagaan hoe jongeren betrokken willen worden in het hele proces.

Moderne jeugdraad

De zes jongeren slaan nu de handen in elkaar en komen om de twee weken digitaal samen om hun concept verder uit te bouwen. Hun doel is om samen met Kortrijkse jongeren een soort ‘moderne jeugdraad’ uit te werken. “We willen niet dat onze werkvorm een klassieke raad wordt met ellenlange vergaderingen. Een raad hoeft niet saai te zijn en veel tijd in beslag te nemen”, legt Wouter uit. De zes jonge Kortrijkzanen willen werken met werkgroepen per project. Zo kunnen jongeren kiezen of ze zich engageren op korte of lange termijn. (FM)

De vragenlijst kan je invullen op www.kortrijkspreekt.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.