Jonge Izegemnaren richten vzw Adili op en organiseren event Abillé

Mathieu en Gwendolyne Schmetz willen met hun vzw Adili mensen bewust maken van hun ecologische voetafdruk. © foto Andreas Vanhauwaert
Redactie KW

Onze stad is sinds mei een vzw rijker. Izegemnaren Mathieu en Gwendolyne Schmetz richtten Adili op, een vzw die zich richt op de ecologische problematiek waar we de afgelopen jaren niet om heen kunnen. Het jonge duo hoopt op veel bijval en pakt op 25 augustus uit met een eerste event, Abillé. Het wordt een closet sale met heel wat foodtrucks.

De laatste jaren zijn meer en meer mensen terecht bezorgd om onze planeet. We moeten onszelf een andere levensstijl aanmeten op heel wat vlakken en dat vinden ook Izegemnaren Mathieu (20) en Gwendolyne (22) Schmetz. Broer en zus wonen in de Prinsdomlaan bij hun ouders en besloten om niet bij de pakken te blijven zitten en stampten een eigen vzw uit de grond. “Wij vonden dat het tijd was om écht de handen uit de mouwen te steken en besloten daarom een eigen vzw op te richten. Adili zag het levenslicht en nu hopen we vooral om beetje bij beetje bekend te raken bij het grote publiek.” leggen Mathieu en Gwendolyne uit. “Gwendolyne is al een hele tijd met het milieu begaan. Ze probeerde in haar persoonlijk leven kleine zaken te veranderen om zo haar ecologische voetafdruk wat kleiner te maken. Al snel raakte ook Mathieu geïntrigeerd door wat Gwendolyne allemaal deed.”

Informeren en motiveren

“Adili wil vooral inspelen op de huidige ecologische problematiek. Onze bedoeling is om de mensen echt bewust te maken van de problemen, want hoe je het ook draait of keert, die zijn er nu eenmaal. We moeten bepaalde dingen echt anders gaan doen als we nog jaren op deze planeet willen leven en dat willen we meegeven aan de mensen. Ons doel is om mensen te informeren, te motiveren en hen heel wat zaken bij te leren. Een leven waarbij je respect toont voor mens, dier én onze planeet is perfect mogelijk. En dat kan ook zonder problemen in combinatie met plezier, lekker eten en genieten. Dat willen we de mensen laten zien, proeven en voelen.”

Boordevol plannen

Adili is momenteel een vzw, maar Mathieu en Gwendolyne zien het grootser in de toekomst. “We zijn supergemotiveerd om van Adili een succesverhaal te maken. We zitten dan ook boordevol plannen. Bedoeling is om de vzw uit te bouwen tot een vereniging. Ideaal scenario zou dan zijn dat mensen kunnen aansluiten bij onze vereniging en dat we zo in groep heel wat concrete zaken en evenementen kunnen uitbouwen.” klinkt het. “Momenteel spelen we bijvoorbeeld met het idee om aan Adili ook een jeugdbeweging of een jongerenwerking te koppelen. Daarnaast zouden we het zeker zien zitten om kinderen te verwelkomen op vakantiekampen die wij in elkaar steken. Als het even kan, zien we onszelf ook educatief materiaal zoals prentenboeken publiceren in de toekomst. We bruisen echt van de plannen en hopen natuurlijk dat we die snel waar kunnen maken!”

Foodtrucks

Mathieu en Gwendolyne zijn nog maar pas van start gegaan, maar hebben nu al een eerste event op de agenda staan. “Op zondag 25 augustus plannen wij een eerste groots evenement en dat in Zaal Nele aan de Sint-Tillokerk. Met Abillé willen we de mensen allereerst laten kennismaken met onze vzw. We zullen uiteraard zelf aanwezig zijn en kunnen mensen tonen wat we precies voor ogen hebben.” vertellen de twee. “Jaarlijks wordt 14 miljard kilo kledij weggegooid en dat was onze insteek voor Abillé. We organiseren een closet sale. Wie wil kan dus een nieuwe outfit komen kopen en zo de afvalberg een beetje proberen te verkleinen. De plaatsen die we hadden, zijn intussen allemaal ingenomen, dus er zal een ruime keuze zijn,” legt Gwendolyne uit.

“We zorgen ook voor de nodige randanimatie. Zo zullen er heel wat foodtrucks op het evenement aanwezig zijn. Je zal kunnen proeven van plantaardige gerechten en ook lokaal gebrouwen biertjes en (h)eerlijke dranken staan op de menukaart. Cosy Green, Gewoon.Anders, Brouwerij Het Alternatief en de Oxfam Wereldwinkel hebben onder meer een plaatsje bij ons. Aan de kindjes zullen we ook denken met de nodige animatie in onze kids corner. We werken samen met bewuste ondernemers en gingen in zee met lokale, Izegemse zelfstandigen die helemaal snappen wat onze bedoeling is. Het wordt echt genieten met een hart voor onze planeet, mens en dier. Helemaal waar wij voor staan dus.”

Gratis evenement

Iedereen is van harte welkom op Abillé. “Het is ons allereerste wapenfeit, maar natuurlijk hopen we dat we meteen heel wat mensen mogen verwelkomen en warm kunnen maken voor ons project. Het zou fantastisch zijn mochten we een groot publiek mogen verwelkomen. De toegang is gratis en we openen onze deuren tussen 10 en 18 uur. Daarnaast zal Andreas Vanhauwaert, de vriend van Gwendolyne, heel wat sfeerfoto’s nemen zodat we nadien een schitterende aftermovie hebben om terug te kijken op een mooie dag.”

(Melissa Vanwijnsberghe)

Wie meer informatie wil over Adili, kan terecht op de Facebookpagina.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.